The One Minutes

Uit B&G Wiki
Versie door Pippi1 (overleg | bijdragen) op 21 sep 2018 om 12:21
[[Image:|center|thumb|250px|]]
NaamThe One Minutes
Oprichting1998
Oprichter
Locatiewereldwijd
Bekende producties
Overzicht producties
Externe info[1]


The One Minutes is een wereldwijd netwerk van video’s van exact zestig seconden.

The One Minute Foundation

The One Minutes begon in 1998 als experiment en is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal netwerk met een collectie van meer dan 10.000 filmpjes uit 120 landen. De organisatie, The One Minute Foundation, is gevestigd in het Sandberg Instituut en bestaat uit (oud-)studenten van deze Amsterdamse kunstopleiding. Beeld en Geluid beheert de collectie.

Series

De filmpjes worden gemaakt door jonge kunstenaars van over de hele wereld en zijn te zien op festivals, televisie en YouTube. Elke maand laat de stichting een andere kunstenaar een serie rond een bepaald thema samenstellen. De gastcurator gebruikt hiervoor niet alleen de bestaande One Minutes, maar roept makers ook actief op om nieuwe producties voor de serie in te sturen. Musea en andere culturele organisaties kunnen zich op de series abonneren.

Workshops voor jongeren

Daarnaast zijn er The One Minutes Jr., een samenwerking met UNICEF en European Cultural Foundation.Tijdens workshops leren kansarme jongeren, meestal uit conflictgebieden, vluchtelingenkampen of asielzoekerscentra, om zelf een filmpje van een minuut te maken. Onder leiding van een jonge videokunstenaar krijgen ze les in camera, regie en storytelling. Ze maken ieder een eigen productie en assisteren elkaar met acteren en filmen. De korte tijdsduur van de video dwingt de jonge makers om scherp na te denken over hun idee. Zo kunnen ze hun creatieve talenten te ontwikkelen, hun stem laten horen en hun verhaal zichtbaar te maken.

Tommy Awards

Naast de workshops organiseert The One Minute Foundation ook elk jaar The One Minutes Jr. Awards. Jongeren van over de hele wereld kunnen hiervoor hun producties insturen. Hiervan worden er vijftien genomineerd en vertoond op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA). De beste drie ontvangen een Tommy Award. Daarnaast mogen alle genomineerden in Amsterdam deelnemen aan masterclass van professionele filmmakers.