Tineke de Nooij: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(24 tussenliggende versies door 7 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{ Infobox Persoon
 
{{ Infobox Persoon
| illustratie = TinekedeNooij.jpg  
+
| illustratie = Tineke de Nooij.jpg  
 
| naam      = Christina Hendrika de Nooij
 
| naam      = Christina Hendrika de Nooij
| geboorte_datum  = 27 aril 1941
+
| geboorte_datum  = 27 april 1941
 
| geboorte_plaats = Baarn
 
| geboorte_plaats = Baarn
 
| overlijden_datum  =  
 
| overlijden_datum  =  
Regel 10: Regel 10:
 
| periode_actief  = 1960-heden
 
| periode_actief  = 1960-heden
 
| werkt_samen_met = [[Rob Out]], [[Hans Mondt]]
 
| werkt_samen_met = [[Rob Out]], [[Hans Mondt]]
| trivia = Gescheiden van [[Tony Vos]] (musicus/producent)
+
| trivia = [[Trivia: Tineke de Nooij|Trivia]]
 
| externe_info = [http://www.tineke.nl Officiële site]
 
| externe_info = [http://www.tineke.nl Officiële site]
| onderschrift = Tineke de Nooij
+
| media = <imagemap>
 +
Image:Audio.png|
 +
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Tineke_de_Nooij Audio fragmenten]
 +
desc none
 +
</imagemap>
 +
| onderschrift = Tineke de Nooij<br>Foto: [http://babethogervorst.nl Babet Hogervorst]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Tineke de Nooij]]
 
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Tineke de Nooij]]
 
| catalogus = [[Tineke de Nooij in de media]]
 
| catalogus = [[Tineke de Nooij in de media]]
 
}}
 
}}
  
Tineke is een selfmade vrouw. Ze straalt gezelligheid uit, is vrolijk en positief. Bezit enige vorm van zelfspot. Tevens is ze ongecompliceerd, sociaal voelend, inspirerend en spiritueel. Ze heeft een neus voor primeurs en zakelijk inzicht. Tineke de Nooij is in de polls onvoorstelbaar populair. In 1980 volgt zij [[Mies Bouman]] en Beatrix in populariteit. Haar programma op de woensdagavond heeft een kijkdichtheid van 42% gekend! Een wassen exemplaar van Tineke heeft in het Amsterdamse Madame Toussaud gestaan. Bovendien zijn een witte roos en een oranje tulp naar haar vernoemd. Slechts een keer is ze het doelwit van een persiflage.
+
'''Radiopresentator die in de jaren 80 een populair televisieprogramma krijgt.'''
  
Tineke komt uit een normaal gezin. Vader is timmermanmetselaar bij de Nederlandse Radio Unie, moeder secretaresse. In 1946 wordt haar zusje Astrid geboren. Tineke groeit op in Hilversum, in een buurt waar vrijwel uitsluitend omroepmedewerkers wonen (omroepers, zangers, zangeressen en musici). Met haar buurjongen organiseert ze een eigen Radiostation waar drie andere huizen op zijn aangesloten. Op haar twaalfde doet ze auditie bij de AVRO voor het padvindersprogramma ''[[Hoort zegt het voort]]'' en mag vervolgens een jaar lang iedere donderdag een stationcall zeggen en de aankondiging verzorgen.
+
====Begin====
 +
Tineke de Nooij groeit op in Hilversum, in een buurt waar vrijwel uitsluitend omroepmedewerkers wonen. Haar vader is timmerman en metselaar bij de [[Nederlands Radio Unie]]. Op jonge leeftijd is ze al gefascineerd door de media: met haar buurjongen organiseert ze een eigen radiostation waar drie andere huizen op zijn aangesloten. Op haar twaalfde doet ze auditie bij de [[AVRO]] voor het padvindersprogramma ''[[Hoort zegt het voort]]'' en mag vervolgens een jaar lang iedere donderdag een stationcall uitspreken en de aankondiging verzorgen.
  
Vijf jaar later maakt Tineke incidenteel deel uit van de Hoorspelkern, een groep acteurs die voor hoorspelen wordt ingezet. Ze maakt de middelbare school niet af. De Nooij komt als telefoniste bij een technisch bedrijf te werken. Ze is al toegelaten tot het conservatorium, als haar levensloop door de zeezender Radio Veronica een wending krijgt.
+
Vijf jaar later maakt De Nooij incidenteel deel uit van de Hoorspelkern, een groep acteurs die voor hoorspelen wordt ingezet. De middelbare school maakt ze niet af. Ze komt als telefoniste bij een technisch bedrijf te werken. Ook is ze al toegelaten tot het conservatorium, maar dan krijgt haar levensloop een wending door de zeezender [[Radio Veronica]].
  
Op achttienjarige leeftijd, op 1 september 1960, wordt De Nooij discjockey bij de zeezender Radio Veronica. Ze heeft spontaan aangebeld bij de studio op de Hilversumse Zeedijk en gesolliciteerd bij de toenmalige programmaleider [[Ellen van Eck]], die haar het ouderwetse ‘omroepen’ leert. Ze begint met het schrijven van teksten voor de omroepster en voor reclamespotjes, die ze vervolgens ook zelf mag inspreken. Dan komt haar droom uit en mag ze een popprogramma samenstellen en presenteren: ''[[De zwarte schijf]]''. Als in 1962, door gebrek aan reclames en de slechte ontvangst van de zender Veronica de oude ploeg wordt ontslagen en slechts medewerkers overblijven die gevraagd worden of ze het risico van geen salaris te krijgen willen nemen, gaat Tineke door.
+
====Radio Veronica====
 +
Op achttienjarige leeftijd, op 1 september 1960, wordt Tineke de Nooij diskjockey bij de zeezender Radio Veronica. Ze heeft spontaan aangebeld bij de studio op de Hilversumse Zeedijk en gesolliciteerd bij de toenmalige programmaleider [[Ellen van Eck]], die haar het ouderwetse ‘omroepen’ leert. Ze begint met het schrijven van teksten voor de omroepster en voor reclamespotjes, die ze vervolgens ook zelf mag inspreken. Dan komt haar droom uit en mag ze een popprogramma samenstellen en presenteren: ''[[De zwarte schijf]]''. In 1962 wordt de oude ploeg ontslagen wegens gebrek aan reclames en de slechte ontvangst van de zender Veronica. Aan slechts zeven medewerkers wordt gevraagd of ze willen blijven en het risico van geen salaris willen nemen. De Nooij is daar één van.
  
Veronica gaat in de nacht, vanwege de betere ontvangst, op Engeland, uitzenden (C.N.B.C.-Commercial Neutral Broadcasting Company) en daarvoor worden professionele engelse discjockeys ingehuurd die gestationeerd worden op veldbedden in de Veronica keuken. Voor Tineke gaat dan de langgekoesterde wens in vervulling. Zij maken haar duidelijk hoe discjockeys te werk gaan. Zonder tekst, jingles en alleen je muziek. Ze maakt naam met het programma ''[[Koffietijd met Tineke]]'', dat maart 1962 van start gaat.
+
Veronica gaat in de nacht, vanwege de betere ontvangst, op de engelse C.N.B.C.-Commercial Neutral Broadcasting Company uitzenden. Daarvoor worden professionele engelse discjockeys ingehuurd die gestationeerd worden in de Veronica keuken. Voor De Nooij gaat een langgekoesterde wens in vervulling: zij maken haar duidelijk hoe diskjockeys te werk gaan. Zonder tekst, jingles en alleen je muziek. De Nooij maakt naam met het programma ''[[Koffietijd met Tineke]]'', dat in maart 1962 van start gaat.
  
Ze werkt veertien jaar als discjockey en draagt voor een belangrijk deel bij aan het succes van Veronica, Tineke is met het genoemde '[[Koffietijd met Tineke]]'' en ''[[Tineke]]'' de populairste vrouwelijke d.j. De aspirant-omroep Veronica is intussen een grote ledenwerfactie begonnen. Op 31 augustus 1974 stopt Radio Veronica met het uitzenden op zee. Met de invoering van het Verdrag van Straatsburg dreigt de zeezender piraat te worden.
+
Ze werkt veertien jaar als diskjockey en draagt voor een belangrijk deel bij aan het succes van Veronica. Tineke de Nooij is met het genoemde ''[[Koffietijd met Tineke]]'' en ''[[Tineke]]'' de populairste vrouwelijke dj. De aspirant-omroep Veronica is intussen een grote ledenwerfactie begonnen.  
  
Er volgt een ‘wittingsproces’, waarbij personeel tijdelijk in dienst van de NOS komt. Op 1 september 1974 maakt Tineke de overgang naar de NOS. Ze presenteert ondermeer de NOS top 30. Nu zijn [[Felix Meurders]] en [[Frits Spits]] haar collega's. Ze gaat ook nachtuitzendingen op Hilversum III presenteren en heeft dan al besloten zich te laten omscholen en televisiewerk te gaan doen.
+
====NOS====
 +
Op 31 augustus 1974 stopt Radio Veronica met het uitzenden op zee. Met de invoering van het Verdrag van Straatsburg dreigt de zeezender piraat te worden.Er volgt een ‘wittingsproces’, waarbij personeel tijdelijk in dienst van de NOS komt. Op 1 september 1974 maakt Tineke de Nooij de overgang naar de NOS. Ze presenteert onder meer de ''[[NOS Top 30]]''. Ze gaat ook nachtuitzendingen op Hilversum III presenteren en heeft dan al besloten zich te laten omscholen en televisiewerk te gaan doen.
  
In 1974 komt Tineke de Nooij voor het eerst in aanraking met televisie als ze door de NOS wordt gevraagd als redacteur/producer en af en toe presentatrice voor het magazine-achtige programma ''[[Een op Zondag]]'' met als eindredacteur [[Henk Suer]] en collega’s als [[Jeanne Roos]], [[Ageeth Scherphuis]] en [[Felix Huizinga]]. In 1975 laat zezich tot regisseur omscholen. Ze wil leren regisseren om niet langer afhankelijk te zijn 'van ideeën van anderen'. Tineke volgt voor Veronica de regie-opleiding op Santbergen in Hilversum, met docenten als [[Job Pannekoek]] en [[Fieke Landré]].
+
In 1974 komt De Nooij voor het eerst in aanraking met televisie als ze door de NOS wordt gevraagd als redacteur/producer en af en toe presentatrice voor het magazine-achtige programma ''[[Een op Zondag]]'' met als eindredacteur [[Henk Suèr]] en collega’s als [[Jeanne Roos]], [[Ageeth Scherphuis]] en [[Felix Huizinga]]. In 1975 laat ze zich tot regisseur omscholen. Ze wil leren regisseren om niet langer afhankelijk te zijn 'van ideeën van anderen'. Tineke volgt voor Veronica de regie-opleiding op Santbergen in Hilversum, met docenten [[Jop Pannekoek]] en [[Fieke Landré]].
  
Als de omroepen in 1982 voor het eerst in de middaguren gaan uitzenden, (veelal met herhalingen of films) krijgt ook Veronica een uur toegewezen. Tineke bedenkt als eerste een weekbladachtige opzet met live muziek. [[Rob Out]] raadt haar aan om het zelf te gaan presenteren en zo verschijnt Tineke als presentatrice in beeld. Binnen een half jaar is ''[[Tineke]]'' grenzeloos populair (hond en kat mee van thuis en theeservies met taartjes op tafel). Deze formule van middagprogramma’s wordt door andere omroepen een seizoen later gevolgd.
+
====Televisie====
 +
Als de omroepen in 1982 voor het eerst in de middaguren gaan uitzenden, krijgt ook Veronica een uur toegewezen. Tineke bedenkt als eerste een format met de opzet van een weekblad, met live muziek. [[Rob Out]] raadt haar aan om het zelf te gaan presenteren en zo verschijnt Tineke als presentatrice in beeld. Binnen een half jaar is ''[[Tineke]]'' grenzeloos populair. De Nooij neemt haar hond en kat mee van thuis en op tafel staat een theeservies met taartjes. Deze formule van middagprogramma’s wordt door andere omroepen een seizoen later gevolgd.
  
Tineke boort in haar 2e  televisieseizoen een nieuwe doelgroep aan, de jeugd. Ze haalt [[Peter-Jan Rens]] (meneer Kaktus), juffrouw Stemband en Kweetniet op het scherm. Omdat de richtlijnen van de Reclameraad niet duidelijk zijn in de ogen van directeur [[Rob Out]] en Tineke in haar live programma al een paar maal berispt is, stelt Out een daad en wordt haar programma voor 3 weken van het scherm geweerd. Nederland staat op z’n kop. De schorsing haalt de voorpagina’s van alle kranten. In 1986 verhuist ''[[Tineke]]'' naar de avonduren. Tineke kent primeurs op televisie. Ze is niet alleen de eerste met middag-tv, maar ook ontbijt-tv. De ontbijtuitzending is een driewekelijks programma op de zaterdagochtend, dat in 1987 wordt uitgezonden.  
+
De Nooij boort in haar tweede televisieseizoen een nieuwe doelgroep aan, de jeugd. Ze haalt [[Peter Jan Rens]] op het scherm die het onderdeel ''[[De grote meneer Kaktus show|De brutale Kaktus show]]'' in haar show gaat verzorgen. Omdat de richtlijnen van de Reclameraad niet duidelijk zijn in de ogen van directeur [[Rob Out]] en Tineke in haar live programma al een paar maal berispt is, stelt Out een daad en wordt haar programma drie weken van het scherm gehaald. Nederland staat op z’n kop. De schorsing haalt de voorpagina’s van alle kranten. In 1986 verhuist ''[[Tineke]]'' naar de avonduren. In 1987 komt De Nooij met een driewekelijks ontbijtprogramma op de zaterdagochtend.
  
In 1989 wordt Tineke door [[Joop van den Ende]] gevraagd voor zijn commerciële TV 10. Ze neemt ontslag bij Veronica en besluit een eigen productiemaatschappij Tenfold op te richten met [[Willem Herselman]] als directeur. Dan volgt het fiasco van TV 10. Maandenlang hebben allerlei bekende presentatoren en programmamakers niet kunnen werken in afwachting van de officiële status van TV 10. Tineke, als gast aanwezig in de talkshow van [[Gert Berg]], barst nog net niet in tranen uit.  [[Joop van de Ende]], die zijn droom ziet vervliegen, biedt uiteindelijke zijn onder contract staande sterren aan bij concurrent Veronique, het latere RTL.
+
====TV10====
 +
In 1989 wordt Tineke de Nooij door [[Joop van den Ende]] gevraagd voor zijn commerciële [[TV10]]. Ze neemt ontslag bij Veronica en besluit een eigen productiemaatschappij (Tenfold) op te richten met [[Willem Herselman]] als directeur. Dan volgt het fiasco van TV10. Maandenlang hebben allerlei bekende presentatoren en programmamakers niet kunnen werken in afwachting van de officiële status van TV10. De Nooij, als gast aanwezig in de talkshow van [[Gert Berg]], barst nog net niet in tranen uit.  [[Joop van den Ende]], die zijn droom ziet vervliegen, biedt uiteindelijk zijn onder contract staande sterren aan bij concurrent [[RTL Véronique|Véronique]].
  
Bij RTL werkt Tineken jaren aan uiteenlopende programma’s. Dit levert zeer interessant materiaal op waaronder het programma ''[[Tineke en de paranormale wereld]]''. In 1996 is Tineke weer live te zien op de woensdagavond. In het voorjaar van 1997 dalen de kijkcijfers dramatisch. Tineke wijdt de neergang aan het vele voetbal en met name het goed spelende Ajax, dat tegenover haar geprogrammeerd staat. Ze moet in een roddelblad lezen dat haar contract niet verlengd wordt en vindt, dat RTL haar als een baksteen laat vallen. Formeel eindigt haar contract op 1 juni 1998.
+
====RTL====
 +
Bij RTL werkt Tineke de Nooij jaren aan uiteenlopende programma’s, waaronder ''[[Tineke en de paranormale wereld]]''. In het voorjaar van 1997 dalen de kijkcijfers dramatisch. De Nooij wijt de neergang aan het vele voetbal en met name het goed spelende Ajax, dat tegenover haar geprogrammeerd staat. Ze moet in een roddelblad lezen dat haar contract niet verlengd wordt en vindt dat RTL haar als een baksteen laat vallen. Formeel eindigt haar contract op 1 juni 1998.
  
Tineke heeft twee spraakmakende gastoptredens bij [[Sonja Barend]] en [[Ursul de Geer]]. Bij Sonja ‘ontploft’ ze, als de presentatrice vraagt waarom ze commercials doet: ze heeft vier kinderen maar geen alimentatie. Tegenwoordig presenteert Tineke de Nooij congressen en verzorgt ze lezingen. Ook prijst ze via Tell-Sell de door de Italiaanse ondernemer Bruno Santanera ontwikkelde Biostabil aan, een hanger tegen allerlei kwalen.
+
====Omroep Max====
 +
Na haar vertrek bij RTL legt Tineke de Nooij zich toe op het presenteren van congressen en verzorgt ze lezingen. Sinds 6 september 2010 is ze weer iedere werkdag op de radio bij [[Omroep MAX]] te horen met de ''[[TinekeShow]]''. De Nooij wordt op dinsdag 6 december 2016 in haar programma op NPO Radio 5 overvallen door Herman van Veen met het nieuws dat zij in januari 2017 de [[Marconi Award|Marconi Oeuvre Award]] in ontvangst mag nemen tijdens de elfde editie van het RadioGala.
  
 +
===Prijzen en onderscheidingen===
 +
 +
De Gouden driehoek van Homo (1992).
 +
 +
Prix d'Humanité voor haar werk voor de kinderen van Tsjernobyl (1993).
 +
 +
[[Marconi Award|Marconi Oeuvre Award]] (2016)
 +
 +
Ere-[[Zilveren Reissmicrofoon]] (2018)
 +
 +
===Publicaties===
 +
 +
''Tineke en het dagelijks leven'' (1991).
 +
 +
''Dag allemaal'' (1992).
 +
 +
''Gastenkookboek'' (1992).
 +
 +
''Tineke's ontspannen wereld'' (1997).
  
 
[[Category:personen|Nooij, Tineke de]] [[Category:Programmamaker |Nooij, Tineke de]] [[Category:Producent |Nooij, Tineke de]] [[Category:Regisseur |Nooij, Tineke de]] [[Category:Presentator |Nooij, Tineke de]]
 
[[Category:personen|Nooij, Tineke de]] [[Category:Programmamaker |Nooij, Tineke de]] [[Category:Producent |Nooij, Tineke de]] [[Category:Regisseur |Nooij, Tineke de]] [[Category:Presentator |Nooij, Tineke de]]

Huidige versie van 13 nov 2018 om 15:39

Tineke de Nooij
Foto: Babet Hogervorst

NaamChristina Hendrika de Nooij
GeborenBaarn, 27 april 1941
Functies programmamaker, producent, regisseur, presentator
Bekend vanKoffietijd met Tineke, Tineke
Periode actief1960-heden
Werkt samen metRob Out, Hans Mondt
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoOfficiële site

Tineke de Nooij in de media
Oeuvre Tineke de Nooij

Radiopresentator die in de jaren 80 een populair televisieprogramma krijgt.

Begin

Tineke de Nooij groeit op in Hilversum, in een buurt waar vrijwel uitsluitend omroepmedewerkers wonen. Haar vader is timmerman en metselaar bij de Nederlands Radio Unie. Op jonge leeftijd is ze al gefascineerd door de media: met haar buurjongen organiseert ze een eigen radiostation waar drie andere huizen op zijn aangesloten. Op haar twaalfde doet ze auditie bij de AVRO voor het padvindersprogramma Hoort zegt het voort en mag vervolgens een jaar lang iedere donderdag een stationcall uitspreken en de aankondiging verzorgen.

Vijf jaar later maakt De Nooij incidenteel deel uit van de Hoorspelkern, een groep acteurs die voor hoorspelen wordt ingezet. De middelbare school maakt ze niet af. Ze komt als telefoniste bij een technisch bedrijf te werken. Ook is ze al toegelaten tot het conservatorium, maar dan krijgt haar levensloop een wending door de zeezender Radio Veronica.

Radio Veronica

Op achttienjarige leeftijd, op 1 september 1960, wordt Tineke de Nooij diskjockey bij de zeezender Radio Veronica. Ze heeft spontaan aangebeld bij de studio op de Hilversumse Zeedijk en gesolliciteerd bij de toenmalige programmaleider Ellen van Eck, die haar het ouderwetse ‘omroepen’ leert. Ze begint met het schrijven van teksten voor de omroepster en voor reclamespotjes, die ze vervolgens ook zelf mag inspreken. Dan komt haar droom uit en mag ze een popprogramma samenstellen en presenteren: De zwarte schijf. In 1962 wordt de oude ploeg ontslagen wegens gebrek aan reclames en de slechte ontvangst van de zender Veronica. Aan slechts zeven medewerkers wordt gevraagd of ze willen blijven en het risico van geen salaris willen nemen. De Nooij is daar één van.

Veronica gaat in de nacht, vanwege de betere ontvangst, op de engelse C.N.B.C.-Commercial Neutral Broadcasting Company uitzenden. Daarvoor worden professionele engelse discjockeys ingehuurd die gestationeerd worden in de Veronica keuken. Voor De Nooij gaat een langgekoesterde wens in vervulling: zij maken haar duidelijk hoe diskjockeys te werk gaan. Zonder tekst, jingles en alleen je muziek. De Nooij maakt naam met het programma Koffietijd met Tineke, dat in maart 1962 van start gaat.

Ze werkt veertien jaar als diskjockey en draagt voor een belangrijk deel bij aan het succes van Veronica. Tineke de Nooij is met het genoemde Koffietijd met Tineke en Tineke de populairste vrouwelijke dj. De aspirant-omroep Veronica is intussen een grote ledenwerfactie begonnen.

NOS

Op 31 augustus 1974 stopt Radio Veronica met het uitzenden op zee. Met de invoering van het Verdrag van Straatsburg dreigt de zeezender piraat te worden.Er volgt een ‘wittingsproces’, waarbij personeel tijdelijk in dienst van de NOS komt. Op 1 september 1974 maakt Tineke de Nooij de overgang naar de NOS. Ze presenteert onder meer de NOS Top 30. Ze gaat ook nachtuitzendingen op Hilversum III presenteren en heeft dan al besloten zich te laten omscholen en televisiewerk te gaan doen.

In 1974 komt De Nooij voor het eerst in aanraking met televisie als ze door de NOS wordt gevraagd als redacteur/producer en af en toe presentatrice voor het magazine-achtige programma Een op Zondag met als eindredacteur Henk Suèr en collega’s als Jeanne Roos, Ageeth Scherphuis en Felix Huizinga. In 1975 laat ze zich tot regisseur omscholen. Ze wil leren regisseren om niet langer afhankelijk te zijn 'van ideeën van anderen'. Tineke volgt voor Veronica de regie-opleiding op Santbergen in Hilversum, met docenten Jop Pannekoek en Fieke Landré.

Televisie

Als de omroepen in 1982 voor het eerst in de middaguren gaan uitzenden, krijgt ook Veronica een uur toegewezen. Tineke bedenkt als eerste een format met de opzet van een weekblad, met live muziek. Rob Out raadt haar aan om het zelf te gaan presenteren en zo verschijnt Tineke als presentatrice in beeld. Binnen een half jaar is Tineke grenzeloos populair. De Nooij neemt haar hond en kat mee van thuis en op tafel staat een theeservies met taartjes. Deze formule van middagprogramma’s wordt door andere omroepen een seizoen later gevolgd.

De Nooij boort in haar tweede televisieseizoen een nieuwe doelgroep aan, de jeugd. Ze haalt Peter Jan Rens op het scherm die het onderdeel De brutale Kaktus show in haar show gaat verzorgen. Omdat de richtlijnen van de Reclameraad niet duidelijk zijn in de ogen van directeur Rob Out en Tineke in haar live programma al een paar maal berispt is, stelt Out een daad en wordt haar programma drie weken van het scherm gehaald. Nederland staat op z’n kop. De schorsing haalt de voorpagina’s van alle kranten. In 1986 verhuist Tineke naar de avonduren. In 1987 komt De Nooij met een driewekelijks ontbijtprogramma op de zaterdagochtend.

TV10

In 1989 wordt Tineke de Nooij door Joop van den Ende gevraagd voor zijn commerciële TV10. Ze neemt ontslag bij Veronica en besluit een eigen productiemaatschappij (Tenfold) op te richten met Willem Herselman als directeur. Dan volgt het fiasco van TV10. Maandenlang hebben allerlei bekende presentatoren en programmamakers niet kunnen werken in afwachting van de officiële status van TV10. De Nooij, als gast aanwezig in de talkshow van Gert Berg, barst nog net niet in tranen uit. Joop van den Ende, die zijn droom ziet vervliegen, biedt uiteindelijk zijn onder contract staande sterren aan bij concurrent Véronique.

RTL

Bij RTL werkt Tineke de Nooij jaren aan uiteenlopende programma’s, waaronder Tineke en de paranormale wereld. In het voorjaar van 1997 dalen de kijkcijfers dramatisch. De Nooij wijt de neergang aan het vele voetbal en met name het goed spelende Ajax, dat tegenover haar geprogrammeerd staat. Ze moet in een roddelblad lezen dat haar contract niet verlengd wordt en vindt dat RTL haar als een baksteen laat vallen. Formeel eindigt haar contract op 1 juni 1998.

Omroep Max

Na haar vertrek bij RTL legt Tineke de Nooij zich toe op het presenteren van congressen en verzorgt ze lezingen. Sinds 6 september 2010 is ze weer iedere werkdag op de radio bij Omroep MAX te horen met de TinekeShow. De Nooij wordt op dinsdag 6 december 2016 in haar programma op NPO Radio 5 overvallen door Herman van Veen met het nieuws dat zij in januari 2017 de Marconi Oeuvre Award in ontvangst mag nemen tijdens de elfde editie van het RadioGala.

Prijzen en onderscheidingen

De Gouden driehoek van Homo (1992).

Prix d'Humanité voor haar werk voor de kinderen van Tsjernobyl (1993).

Marconi Oeuvre Award (2016)

Ere-Zilveren Reissmicrofoon (2018)

Publicaties

Tineke en het dagelijks leven (1991).

Dag allemaal (1992).

Gastenkookboek (1992).

Tineke's ontspannen wereld (1997).