Ton van der Horst

Uit B&G Wiki
Versie door André van Os (overleg | bijdragen) op 5 apr 2012 om 09:25
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ton van der Horst

NaamTon van der Horst
Geboren,
Functiesprogrammamaker, radiomaker, televisiemaker
Bekend vanWereldomroep
Periode actief1964 - 1992
Werkt samen metFrans Bromet, Bert Steinkamp
Media
Ton van der Horst interviewt Fons Jansen over zijn werk voor de Wereldomroep, 1966Audio.png
Ton van der Horst interviewt Fons Jansen over zijn werk voor de Wereldomroep, 1966
http://www.youtube.com/watch?v=7gVQXfRBHaM&list=PLD281AF6983A70570&index=4&feature=plpp_videoBeeld.png
Ton van der Horst in een aflevering van Er op uit, 1969


Ton van der Horst houdt zich bij de Wereldomroep jarenlang bezig met productie en distributie van televisieprogramma's, bestemd voor uitzending via televisiestations in het buitenland. Hij presenteert ook televisieprogramma's, bijvoorbeeld de serie Er-op-Uit waarin hij met Surinaamse en Antilliaanse studenten door Nederland rijdt.

In 1960 is de Wereldomroep naast radioprogramma’s op bescheiden schaal televisie gaan maken als Radio Nederland Televisie (RNTV). De tv-programma’s zijn bedoeld voor wat dan nog overzeese gebiedsdelen zijn: Suriname en de Nederlandse Antillen en kunnen eenvoudig mee met hetzelfde vliegtuig dat wekelijks radiobanden vervoert naar het zendstation op Bonaire.

Er is een wekelijkse samenvatting van de Nederlandse televisie, in samenwerking met de NTS, later NOS. Maandelijks is er een groetenprogramma, waarin Antillianen en Surinamers de groeten doen aan hun familie in de West en laten zien hoe zij in Nederland werken en studeren. Van der Horsts serie Er-op-uit, die wordt gefilmd door Frans Bromet, is daar een voorbeeld van.

Na de onafhankelijkheid van Suriname wordt er door RNTV ook geproduceerd voor een internationale markt tot een forse reorganisatie in 1986. Daarna worden sporadisch tv-programma’s gemaakt.

Na Van der Horsts pensioen leidt RNTV tot het experimentele Zomer TV wat weer de basis is voor de Nederlandstalige satellietzender BVN, een samenwerkingsverband van Wereldomroep, de Vlaamse VRT en de Nederlandse publieke omroep.