Trade Mark 2010: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 2009 | archief_link = | makers = Makers | genre = documentaire | decennia = [[:category:2000-2...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:
Infobox Productie
Infobox Productie
| periode = 2009
| periode = 2009
| archief_link =
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Atjeh%20na%20de%20tsunami Trade Mark 2010]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| genre = [[:category:documentaire|documentaire]]
| genre = [[:category:documentaire|documentaire]]
Regel 13: Regel 13:
| externe_info = [http://tegenlicht.vpro.nl/ VPRO Tegenlicht ]
| externe_info = [http://tegenlicht.vpro.nl/ VPRO Tegenlicht ]
}}
}}
<br clear='all'>


===Beschrijving===
===Beschrijving===
De documentaire Tegenlicht: Trade Mark 2010 van de [[VPRO]] belicht de schaduwkant van het wereldkampioenschap voetbal 2010. Zij doorbrekende hiermee het vertekende beeld dat door de media wordt gegeven: dat het WK één groot feest is voor alle deelnemende landen en voor het gastland Zuid-Afrika. Het WK werd gepresenteerd als een strategie om de armoede te bestrijden en te zorgen voor economische groei. Tegenlicht onderzoekt of de bevolking ook profiteert van de investeringen die worden gedaan in het toernooi. Zoals in de documentaire te zien is, blijkt dit niet het geval. Er komen mensen aan het woord die allemaal één ding gemeen hebben en dat is dat ze allemaal kleine ondernemers zijn die te maken hebben met de strenge contracten en reglementen van de FIFA. De wereldvoetbalorganisatie beheert namelijk de complete inkomstenketen van het toernooi. Alleen de dure investeringen zijn voor het gastland. Daarnaast is de extra werkgelegenheid die het WK biedt ook maar van korte duur. Tegenlicht laat dus zien dat het WK op de langere termijn weinig oplevert voor de bevolking van Zuid-Afrika.
De documentaire [[Tegenlicht]]: ''Trade Mark 2010'' van de [[VPRO]] belicht de schaduwkant van het wereldkampioenschap voetbal 2010. Zij doorbrekende hiermee het vertekende beeld dat door de media wordt gegeven: dat het WK één groot feest is voor alle deelnemende landen en voor het gastland ''Zuid-Afrika''. Het WK werd gepresenteerd als een strategie om de armoede te bestrijden en te zorgen voor economische groei. [[Tegenlicht]] onderzoekt of de bevolking ook profiteert van de investeringen die worden gedaan in het toernooi. Zoals in de documentaire te zien is, blijkt dit niet het geval. Er komen mensen aan het woord die allemaal één ding gemeen hebben en dat is dat ze allemaal kleine ondernemers zijn die te maken hebben met de strenge contracten en reglementen van de FIFA. De wereldvoetbalorganisatie beheert namelijk de complete inkomstenketen van het toernooi. Alleen de dure investeringen zijn voor het gastland. Daarnaast is de extra werkgelegenheid die het WK biedt ook maar van korte duur. [[Tegenlicht]] laat dus zien dat het WK op de langere termijn weinig oplevert voor de bevolking van ''Zuid-Afrika''.
   
   
===Makers===
===Makers===
Regel 35: Regel 37:


===Achtergrondinformatie===
===Achtergrondinformatie===
De documentaire Trade Mark 2010 is verschenen in het programma [[Tegenlicht]] van de [[VPRO]]. In dit programma verschijnen documentaires over politiek, economie, sociologie en wetenschap. Tegenlicht wil met zijn documentaires op een onafhankelijke manier mensen inzicht bieden in de werking van de samenleving. Zij spelen daarmee vaak in op de actualiteiten.  
''Trade mark 2010'' is de eerste aflevering uit een serie van vier uitzendingen rond het thema [[Heilige huisjes]]. Met de uitzendingen rond dit thema loopt [[Tegenlicht]] vooruit op de publicatie van het rapport van de ''WRR'' over het nut van ontwikkelingssamenwerking. Ze behandelen daarbij een aantal ‘heilige huisjes’, namelijk de opvattingen dat het westerse model voor Oeganda de beste oplossing is, dat het WK voor economische en sociale vooruitgang zal zorgen in Zuid-Afrika en dat ontwikkelingshulp nodig is om de armoede op het Afrikaanse continent te bestrijden. Men toetst deze opvattingen aan de realiteit en in ''Trade mark 2010'' zien we dus dat de heersende opvatting over het WK niet juist is.
----  
----  
[[Category:Productielijst T|Trade mark 2010]]
[[Category:Productielijst T|Trade mark 2010]]
[[Category:documentaire]]
[[Category:documentaire]]
[[Category:2000-2009]]
[[Category:2000-2009]]

Versie van 17 okt 2010 19:58

Periode2009
Beschikbaar in archiefTrade Mark 2010
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte51'33"
Mediumtelevisie
Externe infoVPRO Tegenlicht


Beschrijving

De documentaire Tegenlicht: Trade Mark 2010 van de VPRO belicht de schaduwkant van het wereldkampioenschap voetbal 2010. Zij doorbrekende hiermee het vertekende beeld dat door de media wordt gegeven: dat het WK één groot feest is voor alle deelnemende landen en voor het gastland Zuid-Afrika. Het WK werd gepresenteerd als een strategie om de armoede te bestrijden en te zorgen voor economische groei. Tegenlicht onderzoekt of de bevolking ook profiteert van de investeringen die worden gedaan in het toernooi. Zoals in de documentaire te zien is, blijkt dit niet het geval. Er komen mensen aan het woord die allemaal één ding gemeen hebben en dat is dat ze allemaal kleine ondernemers zijn die te maken hebben met de strenge contracten en reglementen van de FIFA. De wereldvoetbalorganisatie beheert namelijk de complete inkomstenketen van het toernooi. Alleen de dure investeringen zijn voor het gastland. Daarnaast is de extra werkgelegenheid die het WK biedt ook maar van korte duur. Tegenlicht laat dus zien dat het WK op de langere termijn weinig oplevert voor de bevolking van Zuid-Afrika.

Makers

Regie Rudi Boon, Stefano Bertacchini

Research Karen Schoonbee, Gerko Wessel

Camera Stefano Bertacchini, Karen Schoonbee

Geluid Jabu Msomi, Musa Radebe, Zahir Isaacs

Montage Arno Ouwejan, Stefano Bertacchini

Productie Ymke Kreiken, Pepijn Boonstra

Eindredactie Jos de Putter, Henneke Hagen

VPRO

Achtergrondinformatie

Trade mark 2010 is de eerste aflevering uit een serie van vier uitzendingen rond het thema Heilige huisjes. Met de uitzendingen rond dit thema loopt Tegenlicht vooruit op de publicatie van het rapport van de WRR over het nut van ontwikkelingssamenwerking. Ze behandelen daarbij een aantal ‘heilige huisjes’, namelijk de opvattingen dat het westerse model voor Oeganda de beste oplossing is, dat het WK voor economische en sociale vooruitgang zal zorgen in Zuid-Afrika en dat ontwikkelingshulp nodig is om de armoede op het Afrikaanse continent te bestrijden. Men toetst deze opvattingen aan de realiteit en in Trade mark 2010 zien we dus dat de heersende opvatting over het WK niet juist is.