Trivia: AVRO-Omroepers

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Renekoenders (Overleg | bijdragen) op 10 feb 2014 om 06:29

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
  • In 1955 treedt A. Heins op als omroepster.
  • Begin 1985 wil de nieuwe AVRO televisiedirecteur Wibo van der Linde de omroepers afschaffen omdat ze meer met beeldmateriaal en een commentaarstem willen werken zoals de BBC. Patricia Messer stopt met haar omroepcarrière. Monique van der Sande presenteert op de radio nog AVRO's Radio rechtswinkel maar verlaat daarna de AVRO. Hans van der Togt is het niet eens met de beslissing van de AVRO-leiding, maar blijft wel aan. Hij presenteert een kinderprogramma, Ik zag twee beren, totdat Van der Linde terugkomt op zijn besluit en de omroepers weer invoert. Myrna Goossen wordt naast Van der Togt de vaste omroepster, terwijl presentator Ad Visser het team versterkt als invaller.
  • Het is slechts enkele malen voorgekomen dat een omroeper in beeld afscheid mag nemen van de kijkers. Ilona Hofstra wordt tijdens haar laatste dienst in 1979 verrast door collega Hans van der Togt. Hij geeft haar een bos bloemen en stelt voor dat hij haar dienst overneemt zodat zij een afscheidsborrel kan bijwonen. Ilona waarschuwt hem dat het een lange avond zal zijn en vertelt op deze wijze tussen neus en lippen door welke programma's er nog zullen komen.
Hans van der Togt neemt afscheid van Ilona Hofstra
  • In 1989 zendt de AVRO een ontbijtprogramma uit in samenwerking met Good Morning America. De nieuwsberichten en het weerbericht worden verzorgd door ANP. In de omroeperssetting lezen Nico Steenbergen en Roeland Kooijmans het nieuws en weer voor.
Nico Steenbergen
  • Hans van der Togt over zijn begin bij de televisie: Ik had gereageerd op een advertentie in de krant. Ze zochten een opvolger voor Ruud ter Weijden bij AVRO's Sportpanorama. Daarop kwamen 130 sollicitaties en ik eindigde bij de laatste twee. Ik wist veel van sport, had enige talenkennis en ik was steward geweest. Bijna alle tv-omroepsters in die tijd waren ex-stewardessen. Uiteindelijk kreeg ik een bedankbrief. Maar een week later belde de AVRO; of ik het nieuwe gezicht van de omroep wilde worden. 'Let's give it a chance' dacht ik. (bron: interview Dagblad van het Noorden, 8 februari 2014)


Terug naar het overzicht