Tsypkin, een Russische vertelling

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Mvkooij (Overleg | bijdragen) op 3 nov 2010 om 14:03

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2004
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50'
Mediumtelevisie


Beschrijving

Tsypkin, een Russische vertelling is een VPRO-documentaire over het leven en werk van de Russische schrijver Leonik Tsjipkin (1926-1982), auteur van de beroemde roman Zomer in Baden-Baden.

Saskia van Schaik schetst het portret van het tragische leven van de joodse arts Tsjipkin, van wie bij overlijden op 52-jarige leeftijd aan een hartaanval, nog nooit werk is gepubliceerd. Zomer in Baden-Baden wordt in 1982 door toeval ontdekt door de Amerikaanse schrijfster Susan Sontag, vijf dagen voor de dood van de auteur. In Frankrijk wordt het boek in 2003 gepubliceerd door Christian Bourgois.

In zijn roman beschrijft Tsjipkin hoe een ik-verteller per trein van Moskou naar Leningrad reist. Als reislectuur heeft hij het 'Dagboek' van Anna Snitkina bij zich, Dostojevski's tweede vrouw met wie de schrijver in 1866 was getrouwd. Het 'Dagboek' is de basis voor het verhaal van de verteller. Het gaat vooral over de eerste jaren van het huwelijk, die de Dostojevki's doorbrachten in het buitenland. Dit was een moeilijke periode ten gevolge van Dostojevski's chronische geldgebrek en gokverslaving. De reizen van de verteller en van de Dostojevski's lopen in de beschrijving door elkaar heen.

Tsypkin, een Russische vertelling uitgezonden in het kader van de documentaireserie Het uur van de wolf.

Makers

Regie Saskia van Schaik

Camera Hans Fels

Geluid Mark Wessner

Montage Govert Janse

Productie Ilse van Huisstede en Wladimir Gabysjev (Rusland)

VPRO