Ultra korte golf: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
De Ultra Korte Golfband (VHF, Very High Frequency)waar de publieke omroep gebruik van maakt loopt tussen 87 mHz en 150 mHz(megahertz). Hier vinden we tot 108 MHz de FM gemoduleerde zenders die in Nederland te horen zijn. Omdat de afstand die de zenders overbruggen klein is staan op diverse plaatsen in Nederland steunzenders die het signaal regionaal uitzenden. Dit is nodig door de wijze waarop de signalen van deze hoge frequentie zich voortplanten, de [[propagatie]]. Radiozendamateurs werken met frequenties rond 145 MHz. Bij nog hogere frequenties en dus kortere golven zoals de 70 cm golven en korter, spreken we van UHF (Ultra High Frequency). Allerlei diensten maken tegenwoordig gebruik van deze UHF banden.
De Ultra Korte Golfband (VHF, Very High Frequency)waar de publieke omroep gebruik van maakt loopt tussen 87 mHz en 150 mHz(megahertz). Hier vinden we tot 108 MHz de FM gemoduleerde zenders die in Nederland te horen zijn. Omdat de afstand die de zenders overbruggen klein is staan op diverse plaatsen in Nederland steunzenders die het signaal regionaal uitzenden. Dit is nodig door de wijze waarop de signalen van deze hoge frequentie zich voortplanten, de [[propagatie]]. het voordeel van de FM boven de AM is dat het nu mogelijk is veel hogere frequenties door te geven. Hierdoor klinkt muziek veel helderder dan bij de middengolfzenders. Ook is de FM minder gevoelig voor storing. Radiozendamateurs werken met frequenties rond 145 MHz. Bij nog hogere frequenties en dus kortere golven zoals de 70 cm golven en korter, spreken we van UHF (Ultra High Frequency). Allerlei diensten maken tegenwoordig gebruik van deze UHF banden.


[[Category: Techniek]]
[[Category: Techniek]]

Huidige versie van 18 jun 2018 om 09:11

De Ultra Korte Golfband (VHF, Very High Frequency)waar de publieke omroep gebruik van maakt loopt tussen 87 mHz en 150 mHz(megahertz). Hier vinden we tot 108 MHz de FM gemoduleerde zenders die in Nederland te horen zijn. Omdat de afstand die de zenders overbruggen klein is staan op diverse plaatsen in Nederland steunzenders die het signaal regionaal uitzenden. Dit is nodig door de wijze waarop de signalen van deze hoge frequentie zich voortplanten, de propagatie. het voordeel van de FM boven de AM is dat het nu mogelijk is veel hogere frequenties door te geven. Hierdoor klinkt muziek veel helderder dan bij de middengolfzenders. Ook is de FM minder gevoelig voor storing. Radiozendamateurs werken met frequenties rond 145 MHz. Bij nog hogere frequenties en dus kortere golven zoals de 70 cm golven en korter, spreken we van UHF (Ultra High Frequency). Allerlei diensten maken tegenwoordig gebruik van deze UHF banden.