Van quantum tot quark

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Bvspall (Overleg | bijdragen) op 5 jan 2011 om 16:05

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1990
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreJeugdprogramma
Kinderprogramma
Informatief
Decennia1990-1999
Lengte29’58”
Mediumtelevisie


Beschrijving

Van quantum tot quark is een programma van Teleac, gericht op middelbare scholieren, dat de basisbeginselen van de natuurkunde op een begrijpelijk manier uiteenzet. In de vorm van thematische lessen wordt ingegaan op natuurkundige verschijnselen en toepassingen zoals zwaartekracht, lasers en de relativiteitstheorie.

In tien afleveringen komen deskundigen op het gebied van de natuurkunde aan het woord . Zij geven uitleg over verschijnselen en verklaren hoe deze verschijnselen ontstaan. Ook de toepassing van natuurkunde in alledaagse instrumenten wordt behandeld. Denk hierbij aan het gebruik van lasers in de industrie, of het gebruik van microscopen bij het opsporen van minuscule deeltjes.

Door de onderwerpen in de tien afleveringen krijgen de leerlingen een breed beeld van de verschillende natuurkundige theorieën en de toepassing daarvan in het dagelijkse leven en de industrie.

Makers

Productie, regie Ben Jurma, Annet Blom

Research, redactie John van den Boogert, Hendrik Snijders

Camera Hans Essenberg

Techniek Dirk Pieter Stuurman

Interviews Hendrik Snijders, Margreet den Haan

Commentaar Hendrik Snijders, Marjanne Wassink

Muziek René de Graaff

Grafische vormgeving Harry Schreurs

Video-editor Ben Willems

Geluidnabewerking Bas van Arkel

Achtergrondinformatie

Voorafgaand aan de televisieserie heeft de Teleac in 1989 een gelijknamig programma op de radio uitgezonden. Deze Van quantum tot quark bestaat uit vier uitzendingen. Meer informatie over deze uitzendingen is te vinden op de zoekpagina van Beeld en Geluid.

Stichting Teleac heeft ook een boek uitgegeven onder de naam Van quantum tot quark. Dit boek is geschreven door natuurkundige Prof. Dr. Gerardus 't Hooft, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en tevens Nobelprijswinnaar in 1999.