Vreemde praktijken

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Renekoenders (Overleg | bijdragen) op 9 apr 2008 om 08:36 (Nieuwe pagina: {{ Infobox Productie | periode = 1990 - 1993 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Vreemde%20praktijken Beeld en Geluid] | mak...)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1990 - 1993
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrecomedy
Decennia1990-1999
Mediumtelevisie
Vreemdepraktijken titel.jpg Vreemdepraktijken.jpg

Beschrijving

Comedy over de perikelen op een advocaten-kantoor. Hoofdpersoon is de Rotterdamse volksjongen Bertus de Vries, gespeeld door Gerard Cox. Hij is al jaren getrouwd met Sjaan (Joke Bruys). Bertus verhuurt zijn bovenwoning aan de twee advocaten Lex (Johnny Kraaykamp jr.) en Laurens-Jan (Sjoerd Pleysier). Regelmatig krijgt hij het aan de stok met zijn juridisch onderlegde bovenburen.

Slimme invallen

De charme van Vreemde praktijken zit hem vooral in de figuur Bertus. Hij denkt voortdurend met slimme invallen een fortuin te kunnen vergaren, maar moet keer op keer inzien dat zijn plannetjes stranden. Hij is het type sjacheraar dat in al zijn herkenbaarheid toch sympathie weet op te roepen.

Toen was geluk heel gewoon

De opvolger van Vreemde Praktijken is Toen was geluk heel gewoon. Beide series lijken erg op elkaar. Niet alleen door dezelfde toon maar ook omdat Gerard Cox en Joke Bruys ook hier weer een echtpaar spelen.


Makers

Scenarioschrijver Jack Gadellaa, Ton de Vreede

Regisseur Zdenek, Kraus

John de Mol Produktie iov KRO

Cast

Bertus de Vries Gerard Cox

Sjaan de Vries Joke Bruijs

Lex Tiggelaar John Kraaykamp jr.

Laurens Jan Bolsenbroek Sjoerd Pleysier

Mr. Bolsenbroek sr. Peter Aryans