Weeshuis van de hits

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 22 sep 2015 om 15:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode1981 - 1991
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreMuziekprogramma
Decennia1980-1989,
1990-1999
Lengte35'00"
MediumRadio
TriviaTrivia


Beschrijving

Aanvankelijk was het weeshuis een programma waarin platen worden gedraaid waar geen plugger aan te pas komt, vandaar weeshuis van de hits. Het is echter bekend geworden door de aansprekende, fantasierijke en soms poëtische verhalen van Peter van Bruggen. In Het theater van het sentiment vertelt hij het fantastische verhaal van het ontstaan van het weeshuis. In dat verhaal begint het 'weeshuis' op het hospitaalschip De survivor waar een wiegje aanspoelt met daarin een klein jongetje dat liefdevol aan boord wordt genomen. Dit jongetje, Morrison (met de stem van het zoontje van Van Bruggen), speelt een belangrijke, sfeerbepalende rol in het programma. Hij doet zijn intrede als het programma al zo'n twee jaar bestaat. De andere karakteristieke rol was weggelegd voor de chagrijnige technicus meneer De Vries.

Weeshuis van de hits wordt eerst op woensdag uitgezonden en verhuist daarna naar de zondag. Het wordt alom geprezen en groeit uit tot een legendarisch radioprogramma. Er wordt op de oude, ambachtelijke manier radio gemaakt met veel tijdrovende montages en tekstbijdragen. Als de NCRV, AVRO en KRO vanaf 1992 hun uitzenddagen opgeven om horizontaal te kunnen programmeren verdwijnt het programma van de radio.

Luisteraars konden lid worden van het weeshuis. Uiteindelijk besloeg het ledenaantal 25.000 luisteraars. Er komen t-shirts, een clubblad ('t Guppieblad) en stickers.

In het kader van het 85-jarig bestaan van de KRO in 2010 wordt Het weeshuis van de hits door de luisteraars uitgeroepen tot meest legendarische KRO-programma.

Makers

Presentatie Peter van Bruggen

KRO