Willem Hillenius

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 4 jul 2013 om 12:09
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Willem Hillenius (1984)

NaamWillem Hillenius
Geboren, 1946
Functies grafisch ontwerper, omroepbestuurder
Bekend vanchef van de NOS afdeling Grafisch Ontwerp
Periode actief1980-1984
Werkt samen metafdeling Grafisch ontwerp, Menno Winterwerp


Willem Hillenius volgt in 1980 Boudewijn Ietswaard op als chef van de afdeling Grafisch Ontwerp van de Hoofdafdeling Ontwerp van de Divisie Televisie Productie. Hij geeft leiding aan zo'n 40 á 50 specialisten die zich bezig houden met televisievormgeving. Hij stapt op op het moment dat er een hoop aan het veranderen is aan de manier van werken binnen de afdeling door de introductie van digitale technieken op het gebied van video en beeld bewerking. Er zijn tussen 1980 en 1984, de periode dat Hillenius chef is, onder andere een Digital Library System en een Paintbox aangekocht. Onder zijn leiding is de afdeling opgesplitst. Één groep ontwerpers de Groep Informatieve Programma's is verhuist en gaat vooral met de Paintbox werken voor bijvoorbeeld het NOS Journaal.

Hillenius heeft een commerciële achtergrond: hij is voor 1980 art-diector voo rhet Duitse BASF en is van mening dat ook de Grafische Afdeling professioneler en marktgerichter moet gaan werken. Er is wat dat betreft vooral een inhaalslag te maken bij de opdrachtgevers van de afdeling, de omroepen en de programmamakers dus, die meestal van te voren geen idee hebben wat ze willen en voor wie ze het gaan maken. Bovendien zien velen de grafische vormgeving van een programma als een sluitpost en kloppen pas tegen het einde van het productieproces aan bij de grafici. Maar ook de ontwerpers leren kritischer te worden door de werkbesprekingen die Hillenius introduceert. Bij tourbeurt gaat er dan één ontwerper met de 'billen bloot' en dat kan er hard aan toe gaan. Toch blijft er een zekere mate van vrijheid op de afdeling, creatieve arbeid en een strikte '9 tot 5' mentaliteit gaan nu eenmaal niet goed samen. Een middag naar het Stedelijk Museum of een mooie filmvertoning, dat is geen probleem.

Hillenius wordt na zijn vertrek directeur van de Academie in Arnhem waar hij zelf is opgeleid en lange tijd in de avonduren les heeft gegeven. De ervaring die hij op heeft gedaan op het gebied van televisievormgeving wil hij op de Academie gaan inzetten om meer aandacht te geven aan audiovisueel kunstonderwijs. Bij de NOS wordt hij opgevolgd door Henk Cornelissen.