Willem van Kooten

Uit B&G Wiki
Bestand:WillemvanKooten.jpg
Willem van Kooten

NaamWillem Jan van Kooten
GeborenHilversum, 7 januari 1941
Functies tekstschrijver, diskjockey, presentator, producent
Bekend vanJukebox, Joost mag het weten, Top 40, Grand Gala du Disque
Periode actief1961-heden
Werkt samen metgebroeders Verwey, Freddy Haayen, Joop van den Ende, Henk Westbroek
Triviaspecialiseerde zich als muziekproducent en uitgever; werkte onder pseudoniem Joost den Draaijer omdat hij niet wilde dat medestudenten wisten dat hij bij Veronica werkte; introduceerde de term 'palingsound'
Externe infoOfficiële site

Willem van Kooten in de media
Oeuvre Willem van Kooten

Willem van Kooten is een man, die weet wat het volk wil. Dat was al zo tijdens zijn radiojaren en dat gevoel heeft hij nog steeds bij het zaken doen. In wezen is hij een echte calvinist die vindt dat je moet woekeren met je talenten. Dat doet hij niet alleen zelf, maar heeft hij ook overgebracht op zijn zoons: geen zakgeld maar een krantenwijk. Ondanks zijn onafhankelijke financiële situatie blijft hij werken, omdat hij vindt dat "ledigheid des duivels oorkussen" is. Willem weet op het juiste moment ergens in te stappen en ook weer zijn geld terug te trekken. Maar niet alle plannen van hem lukken: De Krant op Zondag werd een debacle, net als zijn pogingen om radio- en televisiezenders te beginnen. Willem blijft zijn financiën op peil houden dankzij investeringen in hectares land in de Portugese Algarve, waar hij ook een golfresort en een hotel-restaurant bezit.

Willlem doorloopt de lagere school in zijn geboorteplaats Hilversum en haalt vervolgens het einddiploma Gymnasium Alpha op het Christelijk Lyceum. Tijdens zijn middelbare schooljaren doet Willem al mee aan het NCRV-radioprogramma Jeugdland van Piet Plokhooy en Jaap Soetekouw. Hij acteert live in bijbelse hoorspelen en is vaak Jesaja, één van de profeten uit het Oude Testament. Dan gaat Willem in 1960 in Amsterdam op kamers wonen en Nederlands studeren aan de Vrije Universiteit. Willem stort zich vollop in het studentenleven en treedt toe tot het VU-studentencorps. Om zijn studie te betalen heeft Willem uiteenlopende baantjes: van het runnen van een nachtelijk havenkantine in Amsterdam tot kantoorwerk in chocoladefabriek .

Begin 1961 ontmoet Willem in Hilversum tijdens een feestje Ger-Anne, dochter van Dirk Verwey die samen met zijn broers Bull en Jaap Radio Veronica vanaf een schip op de Noordzee is begonnen. Willem vraagt of er nog mensen nodig zijn bij Veronica. Een dag later begint hij op 1 april 1961 als tekstschrijver bij het station. Aanvankelijk schrijft hij de commercial-teksten waaronder die vans Nur Die-panty’s, Dam chips en Cornuco-zoutjes.