Willem van de Sande Bakhuyzen

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamWillem Hendrik van de Sande Bakhuyzen
GeborenArnhem, 13 november 1957
GestorvenAmsterdam, 27 september 2005
FunctiesRegisseur
Bekend vanDe enclave, Oud Geld, Familie, Leef!
Periode actief1985-2005
Werkt samen metMaria Goos, Gijs Scholten van Aschat, Pierre Bokma, Peter Blok
TriviaTrivia

Oeuvre van Willem van de Sande Bakhuyzen
Willem van de Bakhuyzen in de media

Na het gymnasium te Bussum en studeert Willem van de Sande Bakhuyzen rechten aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1979 begint hij aan de Toneelacademie Maastricht en raakt onder andere bevriend met de acteurs Pierre Bokma, Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen en schrijfster Maria Goos, met wie hij later als regisseur veel samenwerkt. In 1983 wint Willem de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Hij maakt enkele cabaretprogramma's en werkt voor de televisie Het Klokhuis. Ook is hij als acteur te zien in De aanslag en Orionnevel.

Vervolgens wordt hij regisseur voor theater en voor film en televisie. Veel success oogst hij met de toneelstukken Familie en Cloaca, beiden geschreven door Maria Goos. De gelijknamige telefilms die ze er van maken worden ook in de bioscoop een groot succes in het arthouse circuit. Ook dramaseries als Pleidooi, Oud Geld en Bij ons in de Jordaan worden bekroond.

Van de Sande Bakhuyzen heeft geen Filmacademie gevolgd, zoals hij zelf regelmatig benadrukt. Maar waarschijnlijk door zijn verblijf aan de toneelacademie is hij een acteursregisseur te noemen. De kracht in zijn films zit in de sterke rollen die acteurs neerzetten. Hij is in staat in verschillende genres te werken. Zo maakt hij voor televisie het politiek gevoelige drama De enclave over de val van Sebrenica, maar ook de kinderfilm Lepel en dansfilm Lost. In het theater regisseert hij onder andere het toneelstuk Festen, naar de gelijknamige film van Thomas Vinterberg en diverse cabaretvoorstellingen. Voor Van de Sande Bakhuyzen is er geen verschil tussen vrije tijd en werk, in Volkskrant Magazine: 'Het ís geen werk. Het is wat en wie ik ben.'

Ronald Ockhuyzen stelt in zijn psotuum dat machteloosheid de rode draad vormt in zijn oeuvre. 'In zijn regies is het leven een worsteling, of nog preciezer: een onmogelijke opdracht. Vriendschappen verkleuren, liefdes gaan over, en gesprekken zijn in het beste geval pogingen tot contact leggen. 'Intelligente tobbers', noemde hij zijn personages. Mensen beroofd van hun illusies, zoekend naar zoiets als tederheid.' schrijft hij in De Volkskrant.

Na een diagnose van kanker in 2004 heeft Willem van de Sande Bakhuyzen nog twee films gemaakt. Hij overlijdt eén dag voor de premiere van zijn film Leef! als openingsfilm tijdens de 25e editie van het Nederlands Film Festival. Zijn laatste film Ik omhels je met 1000 armen is in 2006 in première gegaan.