Wim Hoogendoorn

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 14 okt 2013 om 12:43
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Wim Hoogendoorn (1968)

NaamWim Hoogendoorn
GeborenDen Haag, 1927
GestorvenDen Haag, 1982
FunctiesVerslaggever, presentator, redacteur, eindredacteur, muzieksamensteller
Bekend vanLangs de lijn, Tussen start en finish, Vroege vogels, Dingen van de dag, De rode loper
Periode actief1947 - 1982
Werkt samen metKees Buurman, Bob Spaak, Jaap Hofman

Wim Hoogendoorn in de media
Oeuvre van Wim Hoogendoorn

Wim Hoogendoorn is de bedenker van Vroege vogels (vervolg op Weer of geen weer) en vanaf de eerste uitzending op 25 juni 1978 presentator, eindredacteur en muzieksamensteller. Dat bijft hij tot zijn dood in 1982.

Hij wordt landelijk bekend in de jaren zestig als sportverslaggever voor de VARA en NOS. Hoogtepunten zijn onder meer de WK Voetbal in London in 1966 en de Olympische Spelen in West-Duitsland in 1972. Daar in München doet Wim verslag van de bloedige aanslag op de Israelische sportploeg. Bij zo'n gebeurtenis is een andere benadering dan die van een sportverslaggever gewenst en moet je je woorden zorgvuldig kiezen. Wim kan dat als geen ander, maakt zijn opdracht in München af en keert niet direct naar Nederland terug zoals veel van zijn collega's. Wim heeft niets opgeschreven, omdat hij daar de tijd niet voor krijgt improviseert hij ter plekke en dat tekent zijn vakmanschap.

De radiocarriëre van Wim Hoogendoorn begint tijdens zijn dienstplicht. In 1947 moet hij naar Nederlands Indië. Tijdens radio-opnamen van Groeten aan familieleden in Nederland komt hij in contact met AVRO-verslaggever Siebe van der Zee. Via hem kan hij gaan werken voor de omroep in Indonesië en blijft dat doen tot 1951. Terug in Nederland werkt hij voor de Radio Nieuwsdienst ANP als redacteur/nieuwslezer. In 1960 gaat Wim naar het Polygoon Filmjournaal, maar keert na een jaartje weer terug bij de Radionieuwsdienst.

In 1963 komt hij bij de VARA radio, als verslaggever bij Dingen van de dag en als medewerker aan het beroemde programma Marimba. Wanneer Bob Spaak naar de televisie vertrekt volgt Wim hem op bij het bekende sportprogramma Tussen start en finish. Het is dan al gebruikelijk dat sportverslaggevers van de omroepverenigingen werken voor de "gezamenlijkheid" en zo komt hij terecht bij Langs de lijn.

Voetbal en atletiek zijn Wim's specialiteiten. Zijn collega's en technici maken zich zorgen over zijn gezondheid, tijdens de verslaggeving is Wim erg gespannen en slikt hij medicijnen. Na tien jaar intensieve sportverslaggeving stapt Wim Hoogendoorn in 1976 over naar de culturele afdeling waar hij het radioprogramma De rode loper maakt. En na het afscheid van Bert Garthoff en met hem afscheid van Weer of geen weer, wordt Wim de eerste presentator, de eerste eindredacteur én de eerste muzieksamensteller van Vroege vogels. Hij zal de enige blijven die de drie functies heeft kunnen combineren.