't sal waerachtig wel gaen

Uit B&G Wiki
Periode1939
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrevoorlichting
Decennia1930-1939
Mediumfilm

Sal waerachtig wel gaen.jpg

Beschrijving

Eerste acte van een Marinevoorlichtingsfilm uit 1939. Jonge vrouw woont feestavond bij op Marine Societeit "Modderlust" te Soerabaja ter gelegenheid van de geboorte van H.K.H. Prinses Irene. De Commandant Koninklijke Marine Nederlandsch-Indie, Vice-Admiraal Ferwerda leidt de film aan het einde van het eerste fragment bij de kijker in.

De tweede acte toont onderzeeboot-oefeningen van de Onderzeedienst.

De derde acte toont het vervolg van de manouvres van de Onderzeedienst en het overvliegen van de bezoeker per vliegboot naar het Marinevliegkamp Morokrambangan bij Soerabaja.

De vierde acte handelt over het vertrek van de groep vliegtuigen ter aflossing naar Nieuw-Guinea en een bommenwerpoefening door een formatie Fokker T4A bommenwerpers.

De vijfde acte: Het gereedmaken van een escadrille Do 24K vliegboten, die 's nachts vertrekken naar het in de baai voor anker liggende eskader.

De zesde acte: Het anker ophalen van de kruiser "De Ruyter" en het treffen van voorbereidingen voor de gevechtsschietoefeningen.

De zevende acte: Bomaanval op het eskader : luchtafweer met het boordgeschut en van jachtvliegtuigen. Gevechtsschietoefeningen.

De achtste acte geeft de situatie weer in de Indische gewesten als in Europa de oorlogsdreiging steeds groter wordt. In het gesproken commentaar wordt al rekening gehouden met de mogelijkheid, dat Nederlands-Indie geheel op eigen kracht zijn weg zal moeten vinden in de tumultueuze wereldconstellatie. En men is vastbesloten die harde realiteit tegemoet te treden, volledig vertrouwend op eigen kunnen en overtuigd, dat elke moeilijkheid overwonnen zal worden.

Het laatste deel toont de vlootschouw van bijna alle oorlogsbodems in de Straat Madoera en in de Javazee.

Makers

Regisseur M. Franken

Camera J.B. van der Kolk

Producent ANIF

RVD Filmarchief