AIDS, medisch en sociaal

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1988
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreVoorlichting
Decennia1980-1989
Lengte29'00
MediumtelevisieBeschrijving

In het voorjaar van 1988 verzorgt Teleac een zesdelige cursus over de aids-problematiek. De cursus is vooral bedoeld voor beroepsbeoefenaren die reeds geconfronteerd zijn met de problematiek of die daar in de toekomst mee te maken kunnen krijgen. Aan bod komen thema's als: de verzorging en begeleiding van aids-patiënten, het omgaan met seropositiviteit, voorlichting en preventie en de sociale vooroordelen en taboes omtrent aids.

Makers

Teleac

Achtergrondinformatie

In 1988 is aids nog een ongeneeslijke ziekte waaraan veel jonge mensen sterven. Aids wordt veroorzaakt door hiv, een virus dat wordt overgedragen door slijm-bloed of bloed-bloed contact. Tegen hiv bestaat geen vaccin en er zijn geen medicijnen die aids kunnen genezen.

Er zijn nu wel medicijnen die het virus remmen, de zogeheten aids-remmers. De huidige behandeling van aids bestaat uit een combinatie van meerdere van deze aids-remmers Deze therapie is zeer effectief, zodat de levensverwachting van hiv-positieve patiënten tegenwoordig de normale levensverwachting benadert.