Aanvullende informatie: Berichten uit de samenleving

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Kritiek op Berichten uit de samenleving

Het Gat van Nederland, Lopende zaken, Gouden bergen, Machiavelli en Berichten uit de Samenleving, de VPRO heeft op vele manieren gepoogd de actualiteit op televisie gezicht te geven. "Het wemelt van de geflopte actualiteitenrubrieken bij de VPRO, zegt Jan Blokker, zelf jarenlang werkzaam op het gebied van tv-actualiteit Diogenes. "Er is altijd op alle mogelijke manieren geëxperimenteerd met quasi-actualiteitenrubrieken die het nooit langer dan één of twee seizoenen uithielden."

Volgens Blokker komt dit doordat vorm boven inhoud wordt gesteld. Daardoor heeft de VPRO van belangrijke ontwikkelingen in de samenleving geen verslag gedaan. "Je kunt beter vragen wat ze níet gemist hebben. Als er bij de Hoogovens werd gestaakt zag je in Berichten uit de Samenleving een reportage over de uitreiking van de Gouden Libelle door de hoofdredactrice van dat blad. Over de staalarbeiders geen woord. En dat terwijl heel links Nederland dacht dat de revolutie was uitgebroken.

Publicist Jan Blokker, zelf jarenlang werkzaam bij die omroep op het gebied van de actualiteit, onder andere met Diogenes: "Eigenlijk willen alle programmamakers van de VPRO liever drama maken dan nieuws. Het moet altijd dwarser, ludieker en bizar zijn in vergelijking met wat er bij andere omroepen te zien is.

Terug naar de productie