Afgestemde kring

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een afgestemde kring is een essentieel onderdeel in ontvangers. Een kring is in principe een constructie van een draadgewonden spoel en een condensator. De einden van de spoeldraad zijn verbonden met de twee einden van de condensator, zo ontstaat een kring. Door de waarden, de eigenschappen van deze onderdelen zorgvuldig te bepalen wordt de kring gevoelig voor elektromagnetische trillingen van een specifieke frequentie.

betere gevoeligheid

Iedere zender zendt een draaggolf uit met een bepaalde frequentie. Door in de ontvanger de afstemkring zo te dimensioneren dat deze gevoelig is voor die bepaalde frequentie, wordt het zendersignaal als enige in de ontvanger toegelaten. Het wordt dan nog versterkt, gedetecteerd en vervolgens geschikt gemaakt voor weergave via oor- en koptelefoon dan wel luidspreker. Door de condensator van capaciteit te doen veranderen wordt de afgestemde kring gevoelig voor een andere frequentie waardoor een andere zender hoorbaar wordt.

Er zijn radio's met één kring, de zogenaamde éénkringers, tweekringers, driekringers en zo verder. Iedere kring heeft tot doel de selectiviteit en gevoeligheid te optimaliseren.

selectiviteit

De eerste amateurontvangers zijn veelal éénkringers(primaire ontvangers), een afgestemde kring gevolgd door een kristal- of lampdetector. De selectiviteit is matig. Een éénkringer die is afgestemd op 200 kHz wordt gemakkelijk gestoord door een sterke zender op bijvoorbeeld 758 kHz. In de tweede wereldoorlog was dit de frequentie van de propagandazender Radio Bremen die de Engelse uitzendingen stoorde. Daarom wordt in die tijd naarstig gezocht naar een oplossing van dit probleem. Het resultaat is de moffenzeef.