Afkicken

Uit B&G Wiki
Periode2007 - 2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreReality, Reportage
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Externe infoOfficiële website op BNN.nl
Tweede seizoen 'Afkicken'

Afkicken (2007-2009) titel.jpg Afkicken (2007-2009).jpg

Beschrijving

In deze tiendelige reeks reportages van de omroep BNN volgen we tien jongeren die zich vrijwillig aan hebben gemeld om op televisie af te kicken van hun verslaving(en). Onder de verslavingen van de jongeren bevinden zich combinaties van gamen, gokken, alcohol, pornografie en verschillende soorten soft- en harddrugs. Filemon Wesselink presenteert dit programma waarin we op een ‘luchtige’ manier kennis maken met de gang van zaken bij een afkickkliniek.

De tien deelnemers zullen een maand lang in een oud-legerkazerne (ingericht als kliniek) bivakkeren om zo te vechten voor hun rehabilitatie. Het blijkt een zware en lange weg te worden vol beproevingen en verleidingen voor de deelnemers. Onder begeleiding van een aantal specialisten (een counselor, een arts en een psycholoog) wordt hen het gebruik van alcohol en drugs verboden om een spoedig herstel te kunnen realiseren. De tien hebben een minimale hoeveelheid contact met het thuisfront en zullen de discipline moeten opbrengen om deze moeilijke lijdensweg te doorstaan. Naarmate de afkickperiode vordert blijken niet alle deelnemers niet even makkelijk met de beproevingen om te kunnen gaan. De groep komt dan ook meer dan eens bloot te staan aan agressiviteit, spanningen en andere irritaties. Met behulp van groepstherapie en verscheidene groepsopdrachten komen de deelnemers echter stukje bij beetje dichter bij een 'clean' bestaan.

Makers

Producent: Palm Plus Producties

Zendgemachtigde: BNN

Presentatie en interviews: Filemon Wesselink

Achtergrondinformatie

Thema-uitzending blikt terug op seizoen 1 'Afkicken'[1]

Na het eerste seizoen van 'Afkicken' wordt er twee maanden na dato een thema-avond gewijd aan de serie. De serie blikt terug op de gebeurtenissen van de maand van het afkicken. Er wordt gekeken of de deelnemers zijn vervallen in hun oude patronen of daadwerkelijk zijn afgekickt. Te gast zijn de deelnemers, alsmede de gespecialiseerde begeleiding van de kliniek. Presentatie is in handen van Filemon Wesselink

Tweede seizoen 'Afkicken'[2]

Het eerste seizoen van de reportageserie 'Afkicken' was een succes dat kon rekenen op een hoge kijkerswaardering. Het format voor het programma is al aan een tiental landen verkocht en in Nederland zal er ook een vervolg op het eerste seizoen komen.

Productieleiding Joris van Seggelen

Productie assistenten: Fleur van Eldik, Simon Yu, Nathalie Scholten