Albert Ramaker

Uit B&G Wiki
Albert Ramaker foto: EO

NaamAlbert Ramaker
GeborenOnbekend, 1912
GestorvenAmerongen, 28 juni 2009
FunctiesPresentator, Producent, Schrijver
Bekend vanEO Radioprogramma's
Periode actieftot 1977
Werkt samen metJaap Mouissie, Willem Glashouwer

Albert Ramaker in de media
Oeuvre van Alber Ramaker

Albert Ramaker is een evangelist en groeit op in de "Vergadering van gelovigen" en de "Maranathabeweging". Hij volgt een Bijbelschool in het Duitse Wiedenest en is jarenlang leider van een schippersinternaat. Hij wordt evangelist en docent aan Bijbelscholen in Doorn en is betrokken bij Trans World Radio en Youth for Christ.

In 1965 is hij samen met de evangelisten Jan Kits en Johan van Oostveen de grondlegger van wat de Evangelische Omroep zou gaan worden. Met zijn mede grondleggers van de EO is hij van mening dat de C van de NCRV niet voldoende wordt uitgedragen. Door de komst van een derde radionet binnen het Nederlandse omroepbestel lijkt het mogelijk om het evangelie verkondiging door middel van de radio mogelijk te worden op een wijze die de grondleggers voor ogen hebben. Helaas is het derde radionet voorbestemd een pop-zender te worden en moet men op een andere wijze een zendmachtiging proberen te verkrijgen.

Bij de oprichtingsvergadering op 14 mei 1966 wordt Ramaker aangewezen een actiecomité te vormen waarin alle geloofsgemeenschappen en kerken vertegenwoordigd moeten zijn. Op 21 april 1967 is de Stichting "De Evangelische Omroep" een feit. Ramaker begint als enige medewerker programma's te maken voor de afdeling radio, na het verkrijgen van een voorlopige zendmachtiging. Zo wordt hij in 1970 automatisch hoofd gesproken woord.

Hij blijft tot 1977 werkzaam bij de EO. Door zijn contacten met Trans World Radio krijgt de EO in haar pand aan de Amersfoortseweg in Hilversum een complete montage studio voor het produceren van bijdragen. Het pand aan de Oude Amersfoortseweg in Hilversum heeft een religieuze bestemming als klooster voordat de EO de voormalige cellen van de nonnen als kantoorruimten in gebruik neemt. De kapel wordt in een aula omgedoopt, waar voor de EO medewerkers vanaf dat moment de verplicht bij te wonen opening- en sluiting van de week plaatsvindt .

Na zijn pensionering in 1977 is hij nog actief als bijbelleraar en geeft hij zaterdagcursussen. Hij schrijft een biibelstudieboek met de titel "Geloof Moeilijk of Niet" met daarin een samenvatting van de leerstof die hij op de Brandpunt Bijbelschool heeft onderwezen. In 1970 krijgt de EO de C-status en meer zendtijd dan bij de start als aspirantomroep en wordt het personeelsbestand aanzienlijk uitgebreid. Ramaker is hierdoor minder op de radio te horen.

Albert Ramaker overlijdt op 96-jarige leeftijd in Amerongen.