Annet Malherbe

Uit B&G Wiki
Annet Malherbe (1983)

NaamAnnet Malherbe
GeborenRotterdam, 23 november 1957
Functies acteur
Bekend vanDebiteuren/Crediteuren, Gooische vrouwen
Periode actief1982-heden
Werkt samen metSusan Visser, Linda de Mol, Kees Prins, Herman Koch
TriviaGetrouwd met acteur en regisseur Alex van Warmerdam.


Al meer dan 25 jaar is ze te bewonderen op het toneel van menig schouwburg in Nederland. Ze ziet zichzelf dan ook als een echte theateractrice die af en toe uitstapjes maakt naar film en televisie. Het zijn echter deze uitstapjes die haar bekendheid bezorgen bij het grote publiek. Eerst als koffiejuffrouw Jannie in Debiteuren/Crediteuren en daarna als Willemijn Lodewijkx in Gooische vrouwen. Aan carrièreplanning doet ze niet. Dit maakt haar ouevre zowel divers als onvooorspelbaar. Ze werkt alleen met mensen met wie ze zich geestelijk verwant voelt zoalshaar echtgenoot Alex van Warmerdam en de jongens van Jiskefet.

Na de lagereschool begint Malherbe in 1969 aan de MAVO in Dordrecht. Met haar MAVO diploma op zak besluit ze zich aan te melden voor de Toneelschool in Amsterdam. Ze komt echter niet door de selectie. Malherbe krijgt het advies wat meer levenservaring op te doen en het later nog eens te proberen. Ze neemt het advies ter harte en verkent het kleurrijke Amsterdam. Als ze in 1977 opnieuw auditie doet bij de Toneelschool wordt ze wel aangenomen.

In 1982 sluit ze zich aan bij theatergezelschap Baal. In 1985 volgt haar eerste filmrol. Ze speelt stripteuse Zus in de film Abel geregisseerd door haar man Alex van Warmerdam. Van Warmerdam leert ze kennen op een feestje tijdens haar studieperiode en sindsdien zijn ze een stel. Door de jaren heen speelt Malherbe in diverse films en toneelstukken die door haar echtgenoot worden geregisseerd. Problemen om ook op professioneel niveau met haar man samen te werken heeft ze niet. Wel merkt ze op: "ik voorkom echtelijk gekibbel op de set, ergernissen bewaren we voor thuis. Je hebt misschien de neiging brutaler te zijn omdat het je man is, maar dat is niet leuk voor de groep".

Malherbe blijkt te beschikken over een goed netwerk. Zo dankt ze haar bekende rol in Jiskefet aan Michiel Romeyn die ze ook kent uit haar studentenperiode. De rol komt op een goed moment: het toneelspelen begint de actrice te vervelen en ze raakt in een dip. Dankzij de heren van Jiskefet herontdekt ze het plezier van het acteren. Na Jiskefet volgen verschillende televisieproducties, waaronder de serie Mus en natuurlijk Gooische vrouwen.

In 2007 kondigt ze aan te willen stoppen met Gooische vrouwen en zich meer te richten op theater.

Prijzen en onderscheidingen

Beeld en Geluid Award in de categorie beste actrice voor haar rol in Gooische vrouwen (2008).