Antigeluid

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Antigeluid is een handige manier om ongewenst geluid te verwijderen. Dit fenomeen kan op veel plaatsen worden aangewend door het geluid op te vangen met een microfoon en dit in tegenfase weer te geven.

1 + -1 = 0

Wat is nu tegenfase? We stellen geluid voor als een golvende lijn met toppen en dalen. Op de toppen en in de dalen is het volume het grootst. Door nu hetzelfde geluid in tegenfase te vermengen met het oorspronkelijke geluid zodat de top van het oorspronkelijke geluid samen valt met het naastgelegen dal van hetzelfde geluid, heffen de twee elkaar op en is het stil. Dit moet uiteraard zeer snel gebeuren, duizenden keren per seconde en de elektronica zorgt daarvoor. Er zijn hoofdtelefoons die er actief voor zorgen dat omgevingsgeluid lijkt te verdwijnen. Aan de buitenkant vangt een microfoon het geluid op en geeft dat in met behulp van ingebouwde elektronica in tegenfase weer in de oorschelp. Hierdoor ervaart de drager van de hoofdtelefoon stilte en kan ongestoord worden geluisterd naar mooie muziek die door de hoofdtelefoon wordt weergegeven. Ook in auto’s kan het omgevingslawaai worden opgevangen en in tegenfase worden weergegeven via een of meer luidsprekers. De auto wordt zo een stuk stiller voor de inzittende(n).

ook in de huiskamer

In de huiskamer is het belangrijk dat de luidsprekers van de radio op de juiste wijze worden aangesloten. Het zou jammer zijn wanneer de linker luidspreker net in tegenfase staat ten opzichte van de rechter luidspreker. Hierdoor zal de weergave niet zo mooi klinken als gewenst. Dit geldt bij monoweergave. Bij stereo is er al een verschil tussen de twee speakers. Het kan ook gebeuren dat op sommige plekken in de kamer het door een muur weerkaatste geluid voor vervorming zorgt. Het is dan op die plek in tegenfase met het oorspronkelijke geluid dat uit de luidspreker komt. Kortom, de plaats van de luidspreker is belangrijk wil men volledig tevreden zijn.