Arie van den Dool

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Arie van den Dool (1960)

NaamArie van den Dool
GeborenLeiden, 17 september 1912
GestorvenBussum, 21 juli 1977
Functiesomroepbestuurder
Bekend vanhoofd van de Dienst Programmafaciliteiten TV
Periode actief1945-1977
Werkt samen metPieter de Vlaam, Timo de Wit, Peter Zwart
Triviaridder in de Orde van Oranje-Nassau

Arie van den Dool in de media

Van den Dool studeert aan de Technische Hogeschool in Delft, maar stopt voortijdig om bij de politie te gaan werken. Na het behalen van zijn inspecteursdiploma's wordt hij in 1935 inspecteur van de politie in Den Haag. Tijdens de oorlogsjaren speelde hij een actieve rol in het verzet en direct na de bevrijding maakt hij deel uit van het militair gezag die de Haagse studio van de NSB-ers overneemt. Van den Dool arresteert Max Blokzijl, die voor de Rijksradio Omroep radiopraatjes hield onder de titel 'Brandende kwesties'. Van den Dool brengt de radiopresentator op zijn motorfiets naar de gevangenis.

Daarna raakt Van den Dool betrokken bij de oprichting van de zender 'Herrijzend Nederland na de oorlog'. Op 1 oktober 1945 wordt hij hoofd van de afdeling radio van de Regeringsvoorlichtingsdienst, in welke functie hij uitzendingen verzorgt. In 1954 komt hij in dienst van de Nederlandse Televisie Stichting. Tot aan zijn overlijden, enkele maanden voor zijn pensioen, is hij hoofd van de Dienst Programma Faciliteiten TV.

Timo de Wit noemt Van den Dool in een memoriam in de Spreek'Buis "een beminnelijk, capabel en integer mens met een zeer grote plichtsbetrachting." Van den Dool nam uit hoofde van zijn functie deel aan de vergaderingen van de Raad van Beheer en was voorzitter van het College van Diensthoofden, voorzitter van Prodeko, waarnemend voorzitter Adviescommissie T van de CCA, lid van de Adviescommissies A en C, lid van het COP/CPL-TV, lid van Werkgroep Vacature- en Formatiebeleid, lid Werkgroep Uitbouw Personeelsfuncties, voorziter van de werkgroep Toelatingsbeleid, lid Voorbereidingscommissie Nieuwbouw, lid van de Bouwcommissie en lid van de Opleidingscommissie. Cees Hagenbeek volgt Van den Dool op als hoofd DPF.