Ate Doornbosch

Uit B&G Wiki
Ate Doornbosch, foto Meertens Instituut 2009

NaamAte Doornbosch
GeborenNuis, 1 januari 1926
GestorvenSchiedam, 23 juli 2010
FunctiesPresentator
Bekend vanOnder de Groene Linde
Periode actief1957-1993
Werkt samen metMeertens Instituut

Ate Doornbosch in de media
Oeuvre van Ate Doornbosch

Ate Doornbosch is een Nederlands volkskundige, die in Nederland en België op zoek is naar Volksmuziek. Hij is altijd op pad met opname-apparatuur om op locatie deze Volksmuziek op te nemen bij bejaarden die de liedjes zonder begeleiding zingen, vaak in een dialect dat slecht verstaanbaar is.

Hij maakt ca 5000 opnamen die samen met de 2000 opnamen gemaakt door zijn voorganger Will Scheepers ( van 1950–1964) bewaard worden bij het Meertens Instituut. De resultaten van de opnames op locatie worden uitgezonden in het programma Onder de groene linde wat Ate presenteert van 1957–1993. Hij maakt 1300 uitzendingen van het radioprogramma met Nederlandse volksliedjes.

Ate is eerst voor de VARA als programmamaker en later op het Meertens Instituut op de afdeling volkskunde werkzaam. "Onder de groene linde" blijft hij maken, maar nu voor de NOS.

Hij maakt voor de uitzendingen gebruik van de volksmuziek-archieven van de VRT en de opnames van "t Kliekske", die de door hem verzamelde liedjes bewerken en met instrumenten uit de tijd dat het lied gemaakt wordt ten gehore brengen. Misschien is het moment waarop hij zijn onderzoek begint te laat om de "echte" Nederlandse melodieën nog te kunnen horen.

Hij schrijft een serie boeken, met de titel “Onder de Groene Linde”, die tussen 1987 en 2008 verschijnen. Zijn geboortedorp Nuis in Groningen heeft Ate Doornbosch op 14 maart 2009 geëerd met een bankje dat zijn naam draagt, bij het dorpshuis en vanzelfsprekend onder een stel lindebomen. In november van dat jaar, ontvangt hij een Edison voor de CD box uitgebracht in 2008. Ate Doornbosch is in de boekenserie Het Bureau van J.J. Voskuil over het Meertens Instituut: Jaring Elshout.

Publicaties

  • Blues en balladen, Alan Lomax en Ate Doornbosch. 2005
  • Onder de groene linde, 163 verhalende liederen . 2008