Børge Ring

Uit B&G Wiki
Børge Ring

NaamBørge Ring
GeborenRibe, Denemarken, 17 februari, 1921
GestorvenOverlangel, 27 december 2018
Functiesanimatiefilmer
Bekend vanOh My Darling, Anna en Bella, Run of the Mill
Periode actief1952-2018
Werkt samen metMarten Toonder
Externe infoSite van Børge Ring Muziekencyclopedie

Børge Ring in de media
Oeuvre van Børge Ring

Børge Ring groeit op in Denemarken. In zijn jeugd heeft hij al een grote liefde voor animatie en hij maakt zijn eerste tekenfilm op 13-jarige leeftijd. Hij wordt echter, na zijn studie aan de universiteit af te breken, jazzgitarist. Zo trekt hij op tournee door Europa. Op zijn achtentwintigste houdt Ring de muziek voor gezien en begint in Kopenhagen een animatiestudio. Als zijn studio failliet gaat, vertrekt hij in 1952 naar Nederland. Hij werkt voor de Marten Toonder Studio’s en maakt vele commercials en opdrachtfilms.

In 1973 gaat hij naar Londen en sluit zich aan bij de Richard Williams Studio. Hier werkt hij als freelancer internationaal in West-Europa en Canada. Naast zijn opdrachtwerk, zowel voor avondvullende animatiefilms als commercials, weet hij drie onafhankelijke succesvolle producties tot stand te brengen.

Zijn werk is internationaal bekroond, onder andere met de Prix de Jury in Cannes, een oscarnominatie in 1978 voor Oh My Darling, een Oscar in 1985 voor Anna en Bella en een Unicef Children’s Award voor Run of the Mill. Hij heeft ook de kinderserie Anton gemaakt, die wereldwijd op televisie is uitgezonden. In 2003 is Ring benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.

De films van Børge Ring hebben thema’s waarmee volwassenen zich kunnen identificeren. Het loslaten van een dochter door haar ouders, twee zussen die in hun verleden duiken met foto’s (en rode wijn) en wat als een van je kinderen verslaafd raakt aan drugs. De onderwerpen liggen dicht bij de maker en hij verzorgt vaak zowel de animatie als de muziek.

Ter ere van de negentigste verjaardag van Børge Ring wordt tijdens het Nederlands Filmfestival in 2011 werk van Ring vertoond en gaat de documentaire Børge Ring, A Natural Born Animator van Willem Wisselink in première.

In 2014 komt de autobiografie van Børge Ring uit alsmede een boek over zijn veelzijdige werk.