Ben Hulsman

Uit B&G Wiki
Ben Hulsman
Foto: Babet Hogervorst

NaamBen Hulsman
GeborenAmsterdam, 25 maart 1931
GestorvenAmsterdam, 7 maart 2018
FunctiesActeur
Bekend vanOppassen!!!, De Brekers, 't Schaep met de 5 pooten
Periode actief1945-2005
Werkt samen metCoen Flink, Dick Maas, Annette Barlo
GalleryGallery

Ben Hulsman in de media
Oeuvre van Ben Hulsman

Ben Hulsman is een hardwerkende acteur die in zijn vijftig jaar durende carrière aan maar liefst 165 producties heeft meegewerkt. Als veertienjarig debuteert hij in een operette in de rol van piccolo. Talloze keren speelt hij een politieagent in theater- of televisieproducties. Door de meeste mensen zal hij echter herinnerd worden als opa Willem Bol in de televisieserie Oppassen!!!.

Begin carrière

Omdat Hulsman afkomstig is uit een theaterfamilie rolt hij in zijn beginjaren van de ene in de andere productie. Tot 1993 verschijnt hij veelvuldig op het toneel. Vlak na de Tweede Wereldoorlog komt hij in kleine rolletjes bij Hoofdstad Operette en Cor Ruys. Vanaf zijn achttiende is hij voor drie jaar in vaste dienst bij Ruys. Door de jaren heen maakt hij deel uit van diverse theatergezelschappen (Rotterdams Toneel, Arena, kindertoneel Job Kaart, Puck, Centrum) en speelt hij in stukken van grote schrijvers waaronder William Shakespeare, Jean-Paul Sartre en Bertolt Brecht. Naast zijn werk in het theater is Hulsman vanaf 1958 frequent als acteur te bewonderen op televisie. Zijn eerste grote rol speelt hij in de dramaserie Zesde etage. Hierna volgt een hele waslijst aan televisieseries en films waarin hij als acteur optreedt. Een opvallend detail is dat Hulsman vaak de rol speelt van agent, rechercheur of inspecteur.

Oppassen!!!

Begin jaren negentig wordt Hulsman door Chiem van Houweninge gevraagd voor de rol van de linkse Willem Bol in de comedyserie Oppassen!!!. Van Houweninge, met wie Hulsman al vaker heeft samengewerkt ziet in hem de ideale tegenspeler voor Coen Flink. In de jaren dat Oppassen!!! wordt opgenomen bouwen de acteurs een goede en sterke vriendschap op. Dit maakt het spelen in de serie er alleen maar leuker op. Als de serie stopt na dertien jaar maakt de VARA een vervolg getiteld Bergen binnen. Deze serie is geschreven rondom het personage Willem Bol. Na het eerste seizoen stopt Hulsman echter al met de serie omdat hij zich niet kan vinden in de werkwijze van regisseur Bram van Erkel.

Hoogtepunten

Ondanks zijn vele werk in het theater, werkt Hulsman liever voor televisie. Hij vindt het een groot voordeel dat elke scène in principe maar één keer hoeft te worden gespeeld. De rol waaraan hij de meeste waarde hecht is die van Huib in De Brekers. In deze comedy serie speelt hij samen met grootheden Johnny Kraaykamp sr, Rijk de Gooyer en Adèle Bloemendaal.