Bijna twintig

Uit B&G Wiki
Periode1961
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDrama
Decennia1960-1969
Lengte41'48"
Mediumtelevisie
Aanvullende informatieaanvullende informatieBeschrijving

Onder de titel Bijna twintig zendt de VARA een serie eenakters uit van jonge schrijvers. Elke aflevering wordt gemaakt met een andere cast en crew. De VARA besluit de serie te starten na enkele incidentele en succesvolle opdrachten voor televisiespelen aan de dichter-essayist Paul Rodenko (oa Het legaat en De man die zichzelf bedroog). De omroep nodigt vijftien jonge schrijvers, die nog niet bekend zijn met het medium televisie, uit om een eenakter te schrijven rond het uitgangspunt een jongere of een groepje jongeren van bijna twintig jaar oud.

De VARA heeft hooggespannen verwachtingen, maar anticipeert ook op de onervarenheid van de schrijvers door de opdracht in drie fases te beoordelen en te honoreren: het idee; het synopsis; en het scenario. Men hoopt nieuw schrijverstalent te ontdekkken en aan de VARA te verbinden, zodat een vaste kern van televisieschrijvers ontstaat. De plannen worden groots aangekondigd voor het begin van het seizoen van 1960-1961 (op 21 oktober 1960 zou de eerste uitgezonden worden), maar de serie kan pas in januari 1961 van start gaan. De voorbereidingen en de keuze uit inzendingen vergt meer tijd dan verwacht.

Uit de vijftien schrijvers worden er van vier ideeen uitgewerkt tot eenakters. Van de vier eenkaters in de serie zijn er drie bewaard gebleven. Kijk op de pagina aanvullende informatie.