CAI

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Televisieontvangst kan in sommige gevallen problematisch zijn. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw hebben vooral flatbewoners daar last van tenzij…

de oplossing

Het is door de woningbouwvereniging meestal niet toegestaan op het balkon of aan de buitenmuur antennes te plaatsen. Dat werkt zeer ontsierend. Daarom zal de eigenaar van het complex een zogenaamde CAI plaatsen. Het is een Centrale Antenne Installatie. Op het dak van het gebouw staan de antennes. Het ontvangen signaal wordt naar een versterker geleid en vandaar gaan kabels naar ieder appartement waar een aansluitkastje in de muur zit. Nu kan iedere bewoner daar zijn antennekabel op aansluiten en kijken. Het aanbod bestaat doorgaans uit de Nederlandse televisiekanalen en de Duitse. Zelfs in het westen van het land kan door de hoge plaats van de antennes ook Duitsland worden ontvangen. In het zuiden van het land is ook Belgische televisie in het aanbod aanwezig. Per maand wordt voor het gebruik van de CAI door de verhuurder een bedrag geïnd. Soms wordt ook laagbouw voorzien van een CAI om een mastbos in de wijk te voorkomen.

groter

Op een gegeven moment komt het kabelnet. De CAI is niet meer nodig en kan worden verwijderd. Iedere kabelabonnee heeft nu de keus uit vele tientallen zenders in plaats van het beperkte aanbod van de CAI.