Co Hoedeman

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamJacobus Willem Hoedeman
GeborenAmsterdam, 1 augustus 1940
Functiesanimatiefilmer, filmmaker
Bekend vanHet zandkasteel
Periode actiefjaren vijftig - heden
Externe infoOnline films van Co Hoedeman, National Film Board of Canada

Co Hoedeman in de media
Oeuvre van Co Hoedeman

Co Hoedeman is een Nederlands-Canadese filmmaker, bekend om zijn stop-motion animatie. Zijn fascinatie voor sociale interactie komt naar voren in zijn films waarin hij telkens met nieuwe technieken en materialen experimenteert waaronder papier-mâché, zand, blokken, poppen en computer animatie. Zijn poppen zijn mens noch dier, het zijn wezens met een eigen persoonlijkheid. Ze praten vaak niet, maar als ze iets zeggen doen ze dat in hun eigen taal.

Hoedeman begint met het maken van animatiefilms op zijn vijftiende. In de jaren vijftig werkt hij bij Multifilm en Cinecentrum op de special effects afdeling. Later maakt hij reclamefilmpjes. In 1965 emigreert hij met zijn toenmalige vrouw naar Canada. Zijn vrouw gaat daar een boerderij runnen, hij kan meteen aan de slag bij de National Film Board of Canada als trucage filmer bij een educatief programma. Hij zal daar blijven werken tot een bezuinigingsronde in 2004, vlak voor zijn pensionering. Tijdens zijn loopbaan maakt hij afwisselend educatieve of informatieve films zoals Oddball (1969), L'ours renifleur (1992) en Le Jardin d'Écos (1997) en fantasierijke kinderfilms zoals Tchou-Tchou (1972) en de reeks over speelgoedbeer Ludovic (1998-2002).

Na een leven lang films gemaakt te hebben voor en over kinderen, verandert de thematiek aan het eind van zijn carrière. In 55 socks (2011) vertelt hij een verhaal dat zich afspeelt in het door Nazi's bezette Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en Blue marbles (2014) gaat over kindsoldaten.

Hoedeman komt nog regelmatig naar Nederland voor het geven van lezingen en colleges. Zijn 55 socks ging in première op het Nederlands Film Festival 2011.

Sinds 2004 is Hoedeman zelfstandig filmmaker en adviseur.

Er zijn twee producties over hem gemaakt: Co Hoedeman, animator (1980) van Nico Crama en In the animator's eye: A conjurer's tales - Co Hoedeman (1996) van Isabelle-Monique Turcotte.

Prijzen

1977: Genomineerd voor de BAFTA Award voor Het zandkasteel

1978: Academy Award in de categorie korte film voor Het zandkasteel

Vanwege zijn Academy Award is een beeltenis van Co Hoedeman opgenomen in de Wall of Fame bij Beeld en Geluid.