Compact disk

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De compact disk is de informatiedrager van de digitale techniek. Op dit kunststof schijfje van 12 centimeter doorsnee kan ongeveer 700 megabyte aan informatie worden bewaard. Dat is ongeveer 80 minuten muziek. Door de mogelijkheden die de digitale techniek levert wordt de CD gebruikt voor de opslag van muziek, films, foto's, teksten en computerdata.

Het schijfje bestaat uit polycarbonaat. De informatie wordt in het materiaal geschreven met behulp van een laser. Deze brandt putjes van 100 nM diep in het lichtgevoelige materiaal onder de doorzichtige afdeklaag. 1 nM (nanometer) is een miljoenste van een meter. De putjes zijn met het blote oog niet zichtbaar. De informatie die wordt opgeslagen stuurt de laser aan waardoor deze de putjes in verschillende vormen inbrandt.

Bij het afspelen "leest" een laser deze putjes en de opgeslagen informatie kan door het apparaat hoorbaar of zichtbaar worden gemaakt. Het schijfje wordt vanuit het midden naar de rand gelezen met een snelheid van 1,2 tot 1,4 meter per seconde. Het toerental ligt tussen de 200 en 500 toeren per minuut.

De CD kan "alleen lezen" (Read Only) zijn maar er zijn ook schijfjes die kunnen worden herschreven (Rewrite). Wat mogelijk is hangt af van het gevoelige materiaal dat bewerkt wordt. Rewrite cd's hebben als gevoelige laag een metaallegering. De houdbaarheid van de kwaliteit van de informatie op CD's wordt geschat op 20 tot 100 jaar.