Dag dokter

Uit B&G Wiki
Periode1986 - 1988
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genreinformatief
Decennia1980-1989
Lengte15'00"
Mediumtelevisie

Dag dokter.jpg

Beschrijving

De Feduco-cursus Dag Dokter bestaat uit zestien televisieprogramma's en zestien radio-uitzendingen. Het is een serie medische programma's, gepresenteerd door Nelleke Rademaker, waarin onder andere huisarts Bavo van der Poel aan de hand van praktijkgevallen iedere week een bepaalde ziekte bespreekt. Verder is er een vaste rubriek: Het misverstand van de week.

Het uitgangspunt van de cursus is hetgeen er dagelijks in de spreekkamer van de huisarts gebeurt. Met welke verschijnselen komt de patiënt daar binnen, wat doet de huisarts, hoe doet hij dat en waarom? En...wat moet en kan de patiënt zelf doen?

Drie huisartsen met een praktijk, en een verpleegkundige hebben deze cursus samengesteld. Twee van de drie huisartsen doceren aan de universiteit. Ze hebben uit hun praktijk de onderwerpen gekozen en de hoofdstukken van het boek samengesteld. Bovendien werken ze intensief mee aan de radio en televisieprogramma's.

De onderwerpen die achtereenvolgens op televisie, radio en in het boek aan de orde komen zijn: griep- en virusinfecties, keel-, neus-en oorproblemen; luchtwegen en ademhaling; maag- en darmklachten; huidaandoeningen; eerste hulp zelf regelen; onderlichaam van man en vrouw; anticonceptie; een goede houding; hart- en vaatziektes; depressies en vermoeidheden; goed medicijngebruik; andere geneeswijzen; ouder worden; de relatie huisarts-patiënt.

Televisie

Op televisie wordt uitgebreid gepraat met patiënten en worden de oorzaken en gevolgen van de verschillende aandoeningen uitgelegd. De cursus Dag Dokter start op televisie op maandag 27 oktober 1986. Teleac verzorgt de televisieproductie in het kader van de Feduco.

Radio

De eerste radio-uitzendingen hebben een inleidend karakter. Voorts wordt ingegaan op het reeds op televisie uitgezonden programma. Deelnemers krijgen de kans om te reageren en vragen te stellen. De eerste radio-uitzending vindt plaats op zaterdag 11 oktober 1986. De radioproductie wordt verzorgd door de NCRV in het kader van de Feduco


Makers

Presentator Nelleke Rademaker

Teleac, NCRV in het kader van de Feduco