Dag van de Amateurfilm 2007

Uit B&G Wiki

De vierde Dag van de Amateurfilm vindt plaats op vrijdag 28 september 2007 in het Louis Hartlooper Complex en Filmtheater 't Hoogt te Utrecht. Het is de eerste keer dat de Dag te gast is bij het Nederlands Film Festival.

In januari 2007 is Henk Verheul, initiatiefnemer van de Dag van de Amateurfilm, overleden. Het programma voor de Dag van de Amateurfilm 2007 is nagenoeg rond, maar staat qua organisatie nog in de steigers. Het bestuur van de Stichting Amateurfilm besluit de Dag uit te voeren zoals Verheul het bedoeld heeft, maar zonder het internationale aspect. Verheul is namelijk van plan geweest om meer buitenlandse producties en presentaties op de Dag te programmeren en om een dag in het buitenland te organiseren. Het bestuur ziet in dat er weinig tijd is om de Dag van de Amateurfilm 2007 op poten te krijgen, laat staan het buitenlandse aspect te regelen. Daarnaast moet er ruimte in het programma komen om een eerbetoon te brengen aan Verheul, zelf een amateur filmmaker.

In een brainstormsessie met oud-bestuurslid Herman de Wit, programmeur van het Nederlands Film Festival, wordt besloten de Dag van de Amateurfilm op te nemen in het programma van het Nederlands Film Festival. Dit neemt het bestuur een aantal organisatorische werkzaamheden uit handen waardoor zij zich meer op de inhoud van het programma kan gaan richten.

Er wordt besloten om drie korte films van Henk Verheul verspreid over de Dag te programmeren. Daarnaast zal er stilgestaan worden bij Verheuls werk in de productie Wat blijft beweegt waarin de laatste maanden van het Filmarchief Smalfilmmuseum is vastgelegd. De productie van deze film, alsmede een studentenproductie over Emile Timan en een compilatiefilm met live muziekbegeleiding (De lichtzinnige paperclip, zijn nog door Verheul in gang gezet. Het programma wordt aangevuld met een preview van een werk in uitvoering van filmmaker Erik Willems en de nieuwe productie Le carnaval des voyages van Leony Kleine en René Koenders. Technische ontwikkelingen en hun effect op de aard van amateurfilms worden het centrale thema van de forumdiscussie.

Zaal 2 van het Louis Hartlooper Complex wordt wederom gebruikt als locatie. Het avondprogramma, de vertoning van De lichtzinnige paperclip, vindt echter plaats in zaal 1 van Filmtheater 't Hoogt omdat het orkest voor de live-begeleiding niet in zaal 2 van het LHC zal passen.

Het programma

- 11.00 - 13.00 uur Amateurfilm in de 21e eeuw - Forumdiscussie
De waarde van amateurfilm als historische bron wordt de laatste jaaren steeds meer erkend. Daar staat tegenover dat digitale videocamera's, mobiele telefoons en internetplatforms als YouTube het aanbod aan "amateurbeelden" explosief vergroten. Over de vraag wat we tegenwoordig onder amateurfilm verstaan en hoe er met dit materiaal kan en moet worden omgegaan wordt gesproken door een programmamaker, een student aan de Universiteit van Amsterdam, vertegenwoordigers van onder andere het FIlmmuseum, Nederland Instituut voor Beeld en Geluid, en SuperSens. De discussie wordt geïllustreerd door meegenomen beeldmateriaal.

Tevens wordt de film Pauzefilm van Henk Verheul vertoond.

- 14.00 - 15.30 uur Archieven in beeld

- 16.00 - 17.00 uur Hommage aan Henk Verheul

- 19.30 - 21.30 uur De lichtzinnige paperclip
Dit programmaonderdeel is samengesteld door Henk Verheul en op muziek gezet door studenten van de Hoge School voor de Kunsten Utrecht (HKU). De vertoonde films zijn:

- 22.00 - 23.30 uur Herhaling van De lichtzinnige paperclip

Tijdens de Dag zijn er trailers en bumpers vertoond gemaakt in het kader van een afstudeertproject van de HKU.