De familie Doorsnee

Uit Beeld en Geluid Wiki
(Doorverwezen vanaf De Familie Doorsnee)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1952-1958
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreHoorspel
Decennia1950-1959
MediumRadioBeschrijving

Populair hoorspel van Annie M.G. Schmidt over het leven van een doodgewone familie. Pa is zuinig en Ma wil graag 'nieuwerwetse' zaken als een tv en koelkast. Door de humoristische manier van vertellen wordt het gezin zeer herkenbaar én geliefd. Dit radiofeuilleton met Hetty Blok en Cees Laseur is eens in de twee weken op maandagavond te beluisteren vanaf 13 oktober 1952.

Luisteraars zingen liedjes als 'Ik ben Alie Cyaankali' over een moorddadige Rotterdamse huisvrouw volop mee. In de brave jaren 50 worden dit soort stoute teksten grote hits. Met een glimlach en zonder zure bijbedoelingen kan Schmidt met haar speelse taal bij velen een potje breken. Verzuiling lijkt even niet te bestaan en het is stil op straat op maandagavond. Famillie Doorsnee loopt aldus vooruit op de meer ongedwongen jaren 60.

Makers

Teksten liedjes Annie M.G.Schmidt

Regie Wim Ibo

Verbindende teskten Wim Ibo en Annie M.G.Schmidt

Muziek Cor Lemaire

Muzikale begeleiding door Cor Lemaire (piano) en Jan Blok (gitaar).

VARA

Cast

Vader Doorsnee - Cees Laseur

Moeder Doorsnee - Sophie Stein

Liesbeth - Lia Dorana

Rob - Kees Brusse

Sjaan - Hetty Blok

Willem - Jo Vischer jr.

Achtergrondinformatie

Wim Ibo vraagt Annie M.G. Schmidt om samen te werken om een tweewekelijks luchtig hoorspel te schrijven. De werktitel is In Holland staat een huis, geïnspireerd op de woningnood van na de oorlog. De openingstune is dan ook 'Het huis dat in Holland staat'. Oorspronkelijk wordt Cor Ruys gevraagd voor de rol van vader, maar wanneer hij overlijdt neemt Cees Laseur die rol op zich.

Annejet van der Zijl schrijft in de biografie Anna dat de serie een groot succes is, getuige de babysokjes die aan de VARA gestuurd worden omdat hoofdpersoon Sjaan zwanger is. Zelfs de Rooms-Katholieke kerk geeft toestemming te luisteren naar het hoorspel, ondanks dat het door de VARA is uitgezonden. De VARA is strikt in het taalgebruik. Woorden als 'pokkekat', 'verdomd' of 'bil' worden geschrapt. Maar het lukt de schrijvers wel om de homoseksuele winkelbediende Fred op te voeren. Hij kan gezien worden als het eerste homopersonage in de Nederlandse omroepgeschiedenis.