De bus

Uit B&G Wiki
Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrereality
Decennia2000-2009
Lengte30'00"
Mediumtelevisie

Leader (Seizoen 1) De bus

Beschrijving

Het reality antwoord van SBS6 op Big Brother. Elf zeer uiteenlopende kandidaten worden zestien weken gevolgd vanuit een luxe dubbeldekker van 18 meter lang, 2,5 meter breed en 4 meter hoog. Verschillende elementen van de tegenhanger verschijnen ook in De bus: internet live streams, een wekelijkse live uitzending en de kijker die kandidaten weg kan stemmen. In tegenstelling tot Big Brother besteedt De bus echter meer aandacht aan het voortraject; de selectieprocedure van de kandidaten van voorrondes wordt ook uitgezonden.

Het programma zorgt als snel na de start voor opschudding. Zo wordt de bus in Alkmaar en Den Haag door jongeren bekogeld en is de bus als gevolg hiervan al snel niet meer welkom in diverse steden in Nederland waardoor uitgeweken wordt naar Duitsland en België. Ook een aantal passagiers komen in opspraak. De Bosnische Mirsad "Seki" Balic wordt in de pers abusievelijk verward met een criminele naamgenoot uit Bosnië en moet vervroegd de bus verlaten. Evenals Jop Nieuwenhuizen, die tijdens de selectieprocedure blijkt te hebben gelogen over zijn strafblad.

Het programma is commercieel als qua kijkcijfers enorm succesvol. SBS verdubbelt bijna haar marktaandeel, de titelsong van The Golden Earring wordt een hit en daarnaast brengen diverse kandidaten succesvolle singles uit. Het tweede seizoen verschijnt nog in hetzelfde jaar, maar weet het succes niet te herhalen. VT4, die het programma nu ook uitzendt en de helft van de kandidaten verzorgt, houdt zelfs halverwege het seizoen op met het uitzenden van de live uitzendingen.

Makers

Presentatie Sylvana Simons

Producent John de Mol

Creative director Patrick Scholtze

Uitvoerend producent Diana Buddingh

Eindredactie Bart in 't Hout, Eric van Stade

Productie-coördinatie José Vreeswijk

Regie Chris Kolmeijer

Redactie Tamaea Bok, Robert Bulthuis

Productie Dennis Roelofs

Kap & grime Annet Merison

Styling Sylvana Rolien Scheepbouwer

SBS6