De gelukkige klas (hoorspel)

Uit B&G Wiki
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrehoorspel
Decennia2000-2009
Lengte50’
Mediumradio


Beschrijving

Een hoorspel gebaseerd op het gelijknamige boek van Theo Thijssen. Het beschrijft de avonturen van meester Staal en zijn klas. Geschreven in de vorm van een dagboek van een onderwijzer op een openbare school in Amsterdam-Oost, die veel wegheeft van de schrijver Theo Thijssen zelf. Het verhaal speelt omstreeks 1906-1908.

Meester Staal geeft les in de vijfde klas van een school in wat je nu een achterstandsbuurt zou noemen. Ondanks de wens van zijn vrouw om zoveel mogelijk akten te halen, zodat hij op een "betere" school les kan gaan geven, houdt hij van zijn zootje ongeregeld. Staal is, met al zijn gebreken en driftbuien, de meester die iedereen zich zou wensen. Degene die net dat steuntje in de rug geeft dat zo bepalend kan zijn voor het verdere leven.

De gelukkige klas is een monument voor die leraar. Een vlammend betoog voor gelijke kansen voor ieder kind. Het radiodrama is een "ouderwetse" bewerking van het boek. Weliswaar is de taal iets aangepast, maar zijn mooie idioom blijft onaangetast.De jongen dragen nog petten en de meisjes boezelaars.

Cast

Meester Staal - Fons Boer

Overige acteurs - Rob van de Meeberg, Harm Geel, Jim Berghout

Makers

Auteur Theo Thijssen

Bewerking Henri Overduin

Dramaturgie en regie Marlies Cordia

VPRO