De man achter de Toekan

Uit B&G Wiki
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrereportage
Decennia2000-2009
Lengte35'42
Mediumtelevisie

Titel Shot


Beschrijving

Gerrit en Toos van der Valk worden thuis in Villa Nuland als bij verschillende vestigingen van het familiebedrijf gevolgd. Dit om een beeld te geven van de gigant achter de enorme van der Valk keten. Zaken zoals de oprichtingsgeschiedenis, de belastingfraude en de ontvoering van Toos van de Valk in 1982 komen aan bod.

Makers

Productie Monique Busman Inge Schapendonk

Research René van ’t Erve

Camera Mark van Aller

Regie Michiel van Erp

Eindredactie Marc Josten, Bert Janssens

Achtergrondinformatie

Het van der Valk concern is ernorm, het heeft 76 vestigingen in 7 landen, allemaal afkomstig uit een familiebedrijf. En een groot bedrijf met rijke mensen zorgt voor goed televisiemateriaal. Er is heel wat gebeurd rondom de familie, dus een interview met de ouder wordende man achter de Toekan Gerrit van der Valk is op zijn plaats.

Meneer van der Valk en zijn familie hebben altijd hard gewerkt, in de alsmaar moderner wordende samenleving wilden zij graag terug naar de basis. Men ging niet meer op zondag naar de kerk, dus begon van der Valk met een zondagsbrunch. Dit zodat er toch een moment gecreëerd wordt waarop men met het gezin bij elkaar is. Ook de alsmaar kleiner wordende porties worden bij van der Valk niet ingevoerd, het concern serveert veel vlees en groente en natuurlijk veel appelmoes. Men moet goed kunnen eten voor weinig geld.

Ondanks het feit dat van der Valk hamert op werken om het werken en niet om het geld heeft de familie een behoorlijk gevulde bankrekening. Dit is niet zonder gevolgen, Toos van der Valk is in 1982 ontvoerd en meneer van der Valk heeft 13 miljoen euro voor de vrijlating betaald. Maar de familie liet zich hierdoor niet uit het veld slaan, van der Valk wil nog lang leven en werken. Vervolgens werd van der Valk aangeklaagd wegens belastingfraude, want hoe kan iemand zoveel eten voor zo weinig geld verkopen en daarbij winst boeken? Gerrit van der Valk geeft hier meer duidelijkheid over.