Dorine Niezing

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamDorine Niezing
GeborenBreukelen, 12 mei 1969
Functiesacteur
Bekend vanIn de Vlaamsche Pot
Periode actief1993 - 2002
Werkt samen metSerge-Henri Valcke, Frans van Deursen, Adriaan Olree

Dorine Niezing in de media
Oeuvre Dorine Niezing

Dorine Niezing begint haar zang- en theatercarrière bij de Vooropleiding Theater in Groningen. Vanaf haar 16e jaar speelt ze in diverse producties, bij de Vooropleiding, Noordelijk Theater De Voorziening en een productie met het NFO tot ze in 1989 naar de Toneelschool in Amsterdam gaat.

Een masterclass van Gisela May in 1989 op de Toneelschool inspireert haar zodanig, dat ze besluit zich verder te richten op het repertoire van Bertolt Brecht. Naast haar studie aan de Toneelschool gaat ze studeren aan de Kleinkunstacademie. In 1994 rondt ze beide studies af.

Sindsdien speelt Dorine in muziektheaterproducties bij het Muztheater, het Amsterdamse Bos, Musical de Jantjes. Daarnaast is ze te zien op de televisie. Zo heeft Dorine een vaste rol in de comedy In de Vlaamsche Pot en gastrollen bij diverse andere series.

Ondertussen blijft ze zich bezighouden met het Brecht-repertoire door het maken van eigen kleine producties in het Parooltheater in Amsterdam en het zingen van een Kurt Weill programma met het Escher Ensemble.

In 2003 zendt het Muztheater haar naar Berlijn waar ze in de internationale productie Midsummernight’s Dream speelt en zingt. In Berlijn zoekt ze opnieuw contact met Gisela May en volgt ze opnieuw masterclasses bij de zangeres. Hierna volgens diverse optredens met het Willem Breuker Kollektief in Berlijn en Amsterdam.

In 2005 volgt Dorine de Post HBO opleiding Kunst in de Samenleving om projecten op locatie te kunnen maken, zoals het 4 mei project An die Uberlebenden op Schiermonnikoog in 2006.

Sindsdien geeft Dorine les op diverse Kunstvakopleidingen in het uitvoeren van Brecht-repertoire en heeft ze zich daarnaast toegelegd op het regisseren en maken van producties op deze scholen rond Brecht, Weill en Eisler, zoals de productie Happy End op het Roc in Nijmegen afgelopen jaar en momenteel op de Willem Nijholt Academie in Nijmegen.

In 2008 produceert ze haar eerste Brecht/ Eisler CD Anmut met hulp van Gisela May en muzikanten van o.a. het Willem Breuker Kollektief.

In 2009 speelt Dorine met Gisela May begeleider Klaus Schäfer, ter voorbereiding van een theatertournee in 2010.