Drs. P.

Uit B&G Wiki
Drs. P. (1983)

NaamHeinz Hermann Polzer
GeborenThun (Zwitserland), 24 augustus 1919
GestorvenAmsterdam, 13 juni 2015
Functiescabaretier, tekstschrijver, componist
Bekend vanDe Paul Meier-show, Nederpopzien
Periode actieftot 1996
Werkt samen metKees Buurman
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoMuziekencyclopedie.nl

Heinz Polzer in de media
Oeuvre van Heinz Polzer


Drs. P, artiestennaam van Heinz Hermann Polzer, is een Nederlands econoom, tekstschrijver, dichter en letterkundige. Hij is vooral bekend geworden als cabaretier, componist en zanger. Polzer is een kind van een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader en is geboren in Zwitserland wat hem de Zwitserse nationaliteit oplevert. Na de scheiding van zijn ouders vertrekt hij met zijn moeder naar Nederland. In de Tweede Wereldoorlog heeft zijn Zwitserse nationaliteit hem uit handen van de Duitsers gehouden. Als dank daarvoor heeft hij nooit de Nederlandse nationaliteit aangevraagd en is tot op heden nog altijd Zwitser.

Zijn specifieke geluid als zanger van eigen tekst en muziek zijn goed voor een aantal hits: "Dodenrit"(Trojka hier, trojka daar); "De Veerpont" (Heen en weer); "Het Trapportaal"; "Koolraap en lof, schorseneren en prei"; "De zusters Karamazov" (tante Constance en tante Mathilde). In het radioprogramma De Paul Meier-show van de NOS gepresenteerd door Henk Terlingen heeft Polzer een column als "Makker Bakker" (met nieuws uit de beweging). Begin jaren '70 wordt Polzer een televisiepersoonlijkheid. Hij werkt mee aan een Spaanse taalcursus bij Teleac en begint een maandelijks optreden in het jongerenprogramma Nederpopzien.

Polzer doet jarenlang onderzoek naar de ontwikkeling van versvormen en publiceert er over in een leesbaar "Handboek voor plezierdichters" wat in 2000 grondig wordt herzien en uitgebreid met tientallen nieuwe versvormen.

Na de beëindiging van de actieve loopbaan van Polzer in 1996 leeft hij met zijn vrouw een teruggetrokken leven. In april 2012 staat hij voor één keer weer op het podium tijdens de presentatie van "Compilé Complé". Een boek met 8 CD's vormen een overzicht van het complete werk van Polzer.