Edward Snijders

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamEdward Snijders
Geboren, 1950
Functiesnatuurfilmer, cameraman, filmmaker, scenarist, producent
Bekend vanBonaire Bonanza, Cor en Henk. Weervissers van de Oosterschelde
Periode actief1999 - heden


Edward Snijders is filmmaker, cameraman, scenarist en producent, gespecialiseerd in onderwaterfilm. Hij heeft een eigen productiebedrijf: Submarines

Onderwaterfilms

Snijders werkt als luchtverkeersleider, als hij zijn eerste schreden zet op het gebied van de natuurfilm. Eerst nog als onderwaterfotograaf, maar later als onderwaterfilmer "om zo beter de verhalen te kunnen vertellen." Sinds 2005 is hij fulltime filmer. Samen met zijn dochter en journalist Veerle Snijders maakt hij Zenobia (2010) over het wrak van een gelijknamige veerboot dat op de zeebodem bij het Cypriotische Larnaca ligt. En met Jeanette Parramore van o.a. Vroege Vogels maakt hij de documentaire Oosterschelde, ontdekking onderwater (2010). In 2014 wint Snijders op het Festival Mondial de l’Image Sous-Marine de Palme D’Or voor zijn korte onderwaterfilm Bonaire Bonanza (2014) over de riffen van Bonaire. Ook levert Snijders onderwaterbeelden aan de Collectie Natuurbeelden (2017), een unieke verzameling ruwe, ongemonteerde fragmenten van de Nederlandse natuur.

"Verhalenverteller over mens en water"

Gaandeweg verlegt Snijders zijn werkgebied steeds meer van het onderwaterleven naar de mens op de grens van water en aarde. Hij ziet zichzelf dan ook niet als een “natuurkenner pur sang, maar wel (als) een verhalenverteller over mensen en water, waarbij locaties van ondergeschikt belang zijn.” Zo maakt hij met Parramore in opdracht van Omroep Zeeland de dertiendelige documentaireserie Zeeuws water (2011) over de invloed van de Deltawerken. En ook in hun documentaire De Bijbel van Baster (2013) staat de relatie tussen mens en water centraal, net als in Snijders documentaire Cor en Henk. Weervissers van de Oosterschelde (2017).