Edward Startz

Uit B&G Wiki
Eddy Startz

NaamEduard Franz Conradin (Edward / Eddy) Startz
GeborenMoresnet, 20 februari 1899
GestorvenZeist, 17 maart 1976
Functiesprogrammamaker, radiomaker
Bekend vanPCJ, PHOHI, Wereldomroep
Periode actief1928 - 1970
Werkt samen metHenk van den Broek, A. den Doolaard, Lou de Jong, G. Sluizer
Media
http://www.youtube.com/watch?v=xyBGz7b2LOQ&list=PLD281AF6983A70570&index=12&feature=plpp_videoBeeld.png
50 jaar Happy Station op de kortegolf
Externe infobiografisch woordenboek


Happy Station

Edward (Eddy) Startz is synoniem met het programma Happy Station, dat hij eerst voor de commerciële kortegolf zender van Philips (PCJ) maakt en na de Tweede Wereldoorlog voortzet bij de Wereldomroep. Inmiddels is Happy Station één van de langstlopende radioprogramma's ter wereld.

PHOHI

De Duitser Startz begint in 1928 als omroeper voor de experimentele kortegolfzender van Philips PCJ in Hilversum, later de PHOHI: de NV Philips Omroep Holland-Indië. Hij vertaalt de roepletters van de zender in een programma vol Peace, Cheer and Joy en maakt met een opmerkelijk persoonlijk programma van PCJ een 'Happy Station'. Hij kan beschouwd worden als één van de eerste discjockeys ter wereld.

Internationaal

Hoewel Happy Station in de beginjaren alleen in het Nederlands mag worden uitgezonden, slaagt Startz er in de uitzendingen een internationaal tintje te geven door de show in meerdere talen aan te kondigen ('Keep in touch with the Dutch'). Later komen er aparte Engelse en Spaanse/Portugese (Estación de la Alegría) versies van Happy Station. Startz bouwt een persoonlijke band op met zijn luisteraars en maakt een aantal goodwill-reizen naar Spanje, Portugal, Marokko, India, Burma en Nederlands-Indië. In 1936 wordt hij genaturaliseerd tot Nederlander en twee jaar later wordt hij programmaleider van de PHOHI.

WOII

Tijdens de Tweede Wereldoorlog trekt hij zich terug uit het omroepwerk, maar in 1946 wordt hij door de mensen die zich vanuit Radio Herrijzend Nederland bezighouden met de oprichting van een Wereldomroep gevraagd om mee te werken. Startz is blij weer achter de microfoon te kunnen plaatsnemen, al is zijn bijzondere platencollectie grotendeels door de Duitsers gestolen.

Wereldomroep

Tweemaal in de week zendt Startz zijn Happy Station programma uit: het wordt binnen de nieuwe Wereldomroep zelfs een aparte afdeling. In november 1953, ter gelegenheid van het zilveren jubileum van het programma, wordt Startz benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In 1970 gaat hij met tegenzin met pensioen en moet hij het programma overdragen aan Tom Meijer.