Edwin de Vries

Uit B&G Wiki
Edwin de Vries (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamEdwin Paul de Vries
GeborenAmsterdam, 14 januari 1950
Functiesacteur, regisseur,
schrijver
Bekend vanIn de Vlaamsche Pot, Left luggage, M'n dochter en ik, The discovery of heaven
Periode actief1962 - heden
Werkt samen metSerge-Henri Valcke, Frans van Deursen, Monique van de Ven
TriviaTrivia

Edwin de Vries in de media
Oeuvre Edwin de Vries

'In alles wat ik schrijf zit oorlog'

Jeugd

Edwin de Vries is geboren in Amsterdam. Zijn vader Rob de Vries was naast een bekend acteur ook verzetsheld. Als Edwin de Vries twaalf jaar oud is, debuteert hij naast zijn vader in de film 'de laatste passagier'. Nadat zijn vader in 1969 op slechts 51-jarige leeftijd overlijdt, begint Edwin de Vries zich bezig te houden met de Tweede Wereldoorlog. De oorlog speelt een belangrijke rol in zijn familie en zal ook in Edwin de Vries zijn gehele carrière een rode draad blijven.

Toneel

Edwin de Vries gaat na de middelbare school naar de toneelschool. Hier komt vooral zijn acteertalent tot uiting. Maar ook ontpopt hij zich tot een begenadigd schrijver, wat veel later onder andere zou resulteren in een aantal filmscripts. Hij krijgt in 1985 een Arlecchino, een toneelprijs voor de meest indrukwekkende acteursrol van het seizoen, voor zijn optreden in het toneelstuk 'Hiroshima mon amour'. In 2002 ontvangt hij de Louis d'Or, voor beste mannelijke hoofdrol in 'Wie is er bang voor Virgina Woolf'.

Televisie

Bij het grote publiek wordt hij bekend door de rol van Karel Visser in de televisieserie In de Vlaamsche pot (1990 - 1994). Deze comedy over twee mannen en hun relatie in combinatie met hun restaurant is een groot succes. Het is niet de enige televisieserie waar hij in zou spelen, zo volgen onder andere rollen in Flodder (1993), Baantjer (2000) en Russen (2002).

Scenarioschrijver

De Vries schreef scripts voor speelfilms als Left luggage, De ontdekking van de hemel (Gouden Kalf beste scenario 2002) de musical Soldaat van Oranje, ook werkt hij samen met zijn vrouw Monique van der Ven aan de speelfilm Zomerhitte en de televisieserie Dokter Deen.

Priveleven

Edwin de Vries trouwt in 1991 met Monique van de Ven. Zij krijgen twee kinderen van wie de oudste op bijna 2-jarige leeftijd sterft aan de gevolgen van hersenvliesontsteking. In 2012 wordt De Vries geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn grote betekenis voor de Nederlandse cultuur.