Elpee wassen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Geen getik aub

Liefhebbers van vinyl, en dat worden er weer steeds meer, houden van goed geluid. Hun elpees moeten daarom echt helemaal stof- en storingvrij zijn. Elpees reinigen is dus af en toe nodig omdat in de groeven stofdeeltjes kunnen komen die de gladde loop van de naald verstoren en hoorbare verstoring van het geluid veroorzaken. Vinyl trekt stof aan als het een statische elektrische lading heeft. Die kan ontstaan door het vasthouden of het draaien op de draaitafel.

poetsen

Er zijn verschillende methodes om de groeven te reinigen. Het handigste is een soort badje met een borsteltje. De plaat wordt in een houder geklemd en verticaal in de vloeistof gezet waarna de borstel zijn werk doet. Na het reinigen kan de plaat drogen door de vloeistof te laten afdruipen. Een zachte doek kan ook gebruikt worden om de plaat af te drogen.

waarmee?

Er zijn verschillende soorten reinigingsvloeistof te koop. De kwaliteit is soms een probleem omdat er wel eens wat residu op de plaat achterblijft. Een handige en goedkope doe-het-zelf oplossing is het gebruik van gedestilleerd water, ook wel genoemd gedemineraliseerd water. Voeg daarbij een scheut spoelmiddel waarmee in het café de bierglazen gewassen worden en het waswater is klaar. Het water loopt na reiniging van de groeven zonder enige residu achter te laten van de plaat af.

Wanneer men de plaat nat afspeelt vermindert de wrijving tussen de naald en de plaat en zo de slijtage van de naald en groef. Ook nu zal een vloeistof gebruikt moeten worden die geen residu achterlaat bij opdrogen.