Els Salomons

Uit B&G Wiki
Els Salomons (1960)

NaamEls Salomons
GeborenOnbekend, 21 april 1939
Gestorvenonbekend, 6 november 2015
FunctiesDecorontwerper
Bekend vanOebele, De Film van Ome Willem, Jan en Alleman
Periode actief1960 - 1994
Werkt samen metHans Chr. van Langeveld, Roland de Groot, Peter Gabrielse, Herman van Elteren
GalleryGallery


Oeuvre Els Salomons

Els Salomons ontwerpt in de jaren zestig, zeventig en tachtig talloze decors voor televisieprogramma's. Ze is opgeleid tot tekenlerares. Ze is niet de eerste vrouwelijke decorontwerper bij de televisie, maar wel de eerste die in vaste dienst komt bij de Afdeling Decorontwerp van de NTS. Na enkele opdrachten als freelance ontwerper, krijgt ze op 20 augustus 1962 een vast contract.

Begin jaren zeventig vertelt ze in een interview aan De Telegraaf (18-03-1972) over het werk als decorontwerper: "Ik was ingestort omdat er in het begin een beetje roofbouw op me is gepleegd. Je brein vol enorme fantasieën werd langzaam leeg geslurpt. Ik was er zelf ook schuldig aan, want als je eenmaal in dit vak zit, kan je er geen afstand meer van nemen."

Ze licht toe waarom het vak van decorontwerper zo veeleisend is: "Decorontwerpster bij de NOS betekent voor mij zonder chef zelfstandig en in hoog tempo aan je ontwerp werken. Daarbij heb je ook met de technische kant te maken. Niet alleen denken aan de kleur van een decor, maar ook aan het aantal manuren van de schilder en de timmerman. Je moet met zo'n bouwploeg kunnen omgaan. Je bent een soort architect in diplomatieke dienst, die de gave moet bezitten alles op iedereen over te brengen. Het is bij mij gepaard gegaan met veel blunders."

Salomons ontwerpt ook decors voor theater en film en geeft het vak theatervormgeving aan de academie in Enschede.

Op de pagina Gallery zijn een aantal decortekeningen van Els Salomons uit de collectie van Beeld en Geluid te zien. Meer ontwerpen en informatie over op Vorm van vermaak