Emile Lohman

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Emile Lohman

NaamE.A.R.J. Lohman
GeborenOude Wetering, 24 oktober 1947
FunctiesOmroepbestuurder
Bekend vanNOB-Audio , NOS Televisie
Periode actieftot 1990
Werkt samen metNOS bestuur

E.A.R.J Lohman in de media
Oeuvre van E.A.R.J Lohman

Emile Lohman komt uit een rooms-katholiek milieu. Zijn moeder komt uit een welvarende Utrechtse familie. Zijn vader is notaris in Oude Wetering en heeft een bourgondische leefstijl. Die Bourgondische leefstijl heeft Emile geërfd. Elke bereikte mijlpaal in een veranderingsproces wordt gevierd met slagroomgebak of een diner. Bij de Divisie Radio van de NOS levert hem dat het voorzitterschap van de "Gouden Taartschep" op. Als jongste van de vier kinderen gaat Emile ook naar een kostschool: het Dominicus College in Nijmegen. Hij verblijft er intern en wil priester worden. Het eerste jaar blijft hij zitten en moet van deze opleiding vertrekken als hij voor de tweede keer blijft zitten. Hij heeft moeite met studeren door een gebrek aan concentratievermogen. Na de middelbareschool in Leiden heeft hij tijdens zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam geen concentratieproblemen meer. Hij doet veel aan sport en loopt een aantal marathons. Hij wil professioneel wielrenner worden, maar Joop Zoetemelk heeft meer talent en hij moet genoegen nemen met Joop samen te fietsen bij dezelfde club.


NOS

Na z'n universitaire studie Andragogiek wordt hij door Managementadviesbureau Berenschot gedetacheerd bij de NOS om een reorganisatie te ondersteunen. Hij blijft er hangen en treedt in 1976 in dienst als Personeelsfunctionaris bij het facilitair bedrijf van de NOS. Na het vertrek van de toenmalige manager van de Divisie Radio, heeft men moeite met het vinden van een geschikte opvolger. Inmiddels is de radiozendtijd uitgebreid tot vijf zenders die iedere dag vierentwintig uur uitzenden.

De divisie radio staat op het punt alle krediet bij haar klanten te verliezen en is niet klaar voor de toekomst. Lohman wordt benaderd vanuit de Divisie Radio en neemt de taak op zich. Hij zal de divisie klaarstomen voor een commerciële toekomst die in 1988 een feit wordt als NOB Audio. Om de problemen te kunnen duiden binnen de divisie volgt Lohman de medewerkers bij hun werkzaamheden of dat nu erg vroeg, s'nachts of op locatie is. Het levert een rapport op met de titel "Zoals het nu gaat, gaat het niet langer". Deze werkwijze levert hem veel krediet op, omdat hij samen met z'n medewerkers op pad gaat en niet langskomt als alle problemen al voorbij zijn. In een paar maanden tijd heeft hij het gehele radioproduktieproces onder de knie.

Tijdens de reorganisatie krigt hij een extra probleem op het bord geworpen, als minister Brinkhorst de Regionale Omroepen volgens artikel 47A van de Omroepwet verzelfstandigt en er een boedelscheiding plaatsvindt tussen NOS en Regio. Er volgen pittige onderhandelingen, die hij samen met zijn Produktiemanager Regio met succes weet af te ronden. Zijn aanpak bij de Divisie Radio staat model voor zijn latere aanpak van problemen in de zorgsector. Hij weet als geen ander mensen te motiveren en de radiomedewerkers zijn teleurgesteld als hij in 1990 hen "te vroeg heeft verlaten" en na de moeizame oprichting van het NOB directeur wordt van de NOS televisie. Deze laatste functie in dienst van de Omroep duurt niet lang. Hij verlaat de omroep voor een functie als Directeur Sociale Zaken bij Koninklijke Bijenkorf Beheer.


Na de NOS

In 1996 wordt hij lid van de raad van toezicht van het OLVG. In die hoedanigheid ziet hij dat de organisatie behoorlijk in de problemen zit. Wanneer hij in 2000 Voorzitter wordt van de Raad van Bestuur Onze Lieve Vrouwe Gasthuis pakt hij de problemen aan op de wijze van de Divisie Radio bij de Omroep en ziet kans op plaats 1 te eindigen in de "Ziekenhuizen top honderd" van het AD. Als het UMC St. Radboud in de problemen komt is er eigenlijk niemand anders dan Lohman die dat kan oplossen. Op zijn inmiddels welbekende wijze pakt hij de problemen aan. Als voorzitter van de Raad van Bestuur van 2006 tot 2011 maakt hij van van het St. Radboud weer een kwaliteitsziekenhuis. Na zijn afscheid bij het UMC St. Radboud is hij nog actief in de zorg als Lid van de Raad van Commissarissen bij de Arbo Unie en Voorzitter Raad van Toezicht bij Cordaan.


Prijzen en onderscheidingen

3 april 2003 Zorgvisie Excellence Trofee (prijs voor de beste zorgmanager van het jaar)