Euro7

Uit B&G Wiki
Euro7 logo (1994)

NaamEuro7
Oprichting19 oktober 1994
Opheffing28 maart 1997
DirecteurHans Andriessen
Omroep StatusCommerciële omroep
TriviaAllereerste Nederlandse televisiestation die een Nederlandse uitzendlicentie bemachtigde
Aanvullende informatieTelevisievormgeving


Euro7 is de allereerste Nederlandse commerciële tv-zender. De plannen voor Euro7 zijn bewerkstelligd door Joop Post. Hij was directeur van de stichting Hour of Power. Wekelijks werd er veel geld betaald voor diverse tv-zenders die voor een uur in de week het programma van dominee Dr. Robert H. Schuller uitzonden op de zondagmorgen. De talloze reacties en suggesties die wekelijks op de uitzendingen binnenkwamen uit alle delen van Europa maakten helder dat er behoefte bestond aan een zender met slechts positieve en stimulerende programma’s.

Hiermee ontstaat het idee een televisiezender te starten met dit type programmering voor overdag. Dit in verband met de drukte op de kabel na 18:00 uur. Vandaar krijgt Euro7 als slogan: Euro7, Dagtelevisie eindelijk interessant!.

Van de minister van WVC, Hedy d’Ancona (Lubbers 3) krijgt Euro7 als eerste binnenlandse commerciële zender toestemming om uit te zenden voor een periode van tien jaar. RTL maakt gebruik van de U-bocht via Luxemburg en zenders als Kindernet zijn Engels.

De eerste uitzending van Euro7 is op woensdag 19 oktober 1994 om 14:00 uur ‘s middags. In het openingsprogramma wordt verteld waarom Euro7 een toegevoegde waarde is aan het Nederlandse medialandschap. Euro7 heeft veel programma’s die tot dan nog niet bij het publiek bekend waren. Het is bestemd voor een klein publiek die overdag televisie kijkt. De programma’s worden elke dag horizontaal geprogrammeerd op een vast tijdstip.

Dit ‘special interest’ televisiestation heeft programma’s voor aparte doelgroepen: Natuur en Milieu, Mensen, Vrije tijd en Gezondheid. De uitzendtijden zijn doordeweeks van twee tot vijf uur ‘s middags. Later wordt het uitgebreid van zeven uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s middags.

Er zijn veelal (aangekochte) buitenlandse documentaires te zien. De programmering bestaat onder andere uit ‘Schilderen met Bob Ros’. Hiermee wordt de schildertechniek van Bob Ross bekend in Nederland. Daarnaast is er koken met een gekke kok uit Australië, een koffietijdmagazine in ‘Tijd voor Vrije Tijd’ gepresenteerd door Caroline de Bruijn, Sportbrunch en de Boodschappenbeurs met Martin Rudelsheim.

Ook is Euro7 het eerste televisiestation dat experimenteert met interactieve televisie. Tevens wordt er wekelijks een platform aangeboden voor diverse organisaties met een boodschap, zoals Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds. In die tijd was het aanbod op dit terrein erg klein en dus sprong Euro7 een gat in de markt.

Dit verandert drastisch als de organisatie van Schuller in 1996, Crystal Cathedral Ministries, de leiding van de zender overneemt na een participatie in het aandelen kapitaal. Daardoor komt de macht over de zender in Amerikaanse handen. De Amerikanen brachten aan andere cultuur binnen die niet aansloeg. Schuller heeft andere denkbeelden en meent dat hun cultuur en aanpak in de USA automatisch succes zal hebben in ons land. Dit heeft uiteindelijk de zender in de vele miljoenen schuld doen belanden en leidde uiteindelijk tot het stopzetten van de zender.