FM band

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

FM is Frequentie Modulatie. De radiozender maakt een signaal met een hoge frequentie. Dat is de draaggolf. Door op deze draaggolf een geluidssignaal te enten (moduleren) wordt de frequentie van dit signaal veranderd in het ritme van het geluid. De gemoduleerde draaggolf gaat via een kabel naar de antenne, die het uitstraalt en zo rondom een elektrisch veld opwekt. Dit signaal wordt door de antenne van de radio opgevangen en in de ontvanger gedemoduleerd. Hierdoor worden de verschillen in frequentie weer teruggebracht tot hoorbaar geluid.

De meeste FM omroepzenders bevinden zich in het frequentiegebied van 87 tot 108 Megahertz. Doordat er veel ruimte is in dit frequentiegebied kan een veel uitgebreider signaal worden gebruikt. In de middengolf is de zogenaamde bandbreedte maar 8 kilohertz. In de FM band kan men naar 20 kilohertz bandbreedte gaan en dan ook nog in stereo.

Een nadeel van de FM band is de beperkte reikwijdte. Signalen met deze hoge frequenties planten zich in rechte lijn voort. Achter de horizon wordt het al snel zwakker. Daarom staan in Nederland een aantal steunzenders die met hoog geplaatste antennes een beperkt gebied bedienen. In de nabije toekomst zullen de FM zenders zwijgen om plaats te maken aan de digitale omroepzenders, DAB+ is in aantocht.