Frank Kroonenberg

Uit B&G Wiki
Frank Kroonenberg (1989)

NaamFrank Kroonenberg
GeborenTilburg, 25 december 1953
GestorvenUtrecht, 19 maart 2021
Functiesweerpresentator
Bekend vanNOS Journaal
Periode actief1989-1990
Externe infoTwitter

Frank Kroonenberg in de media
Oeuvre van Frank Kroonenberg

Frank Kroonenberg is meteoroloog en crisiscoördinator bij het KNMI. In 1989 en 1990 is hij weerpresentator geweest bij het NOS Journaal.

Carrière bij het KNMI

Sinds 1976 werkt Kroonenberg bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Hij begint als waarnemer, maar mag al gauw mee op het KNMI-weerschip Cumulus, gelegen bij de poolcirkel. Hij maakt in drie jaar tijd tien reizen naar het schip waarop hij per keer zo'n vier tot vijf weken verblijft.

Na het afronden van de 'forecasters opleiding' is Kroonenberg drie jaar luchtvaartmeteoroloog bij het KNMI op Schiphol. In 1987 rondt hij de opleiding tot hoofdmeteoroloog af en wordt hij 'shiftleader' bij de Noordzee-meteorologen. Daar is hij eindverantwoordelijk voor de weerberichten voor de scheepvaart.

Bij het NOS Journaal

Weerpresentator Erwin Kroll kondigt in 1989 zijn vertrek aan en Kroonenberg solliciteert op de vrijgekomen positie. Na een screentest wordt hij aangenomen. Hij wordt ingewerkt door Kroll die hem uitlegt hoe de techniek in de televisiestudio werkt en hoe hij het weer moet presenteren. In oktober 1989 is Kroonenberg al te horen bij de Radio Nederland Wereldomroep. Ook valt hij die maand al een paar keer in bij het Journaal van half zes. Op 18 november 1989 is zijn debuut als weerman in het Achtuurjournaal. Om toerbeurt presenteert hij het weer met KNMI-collega's Han Mellink en Henk van Dorp. Daarnaast blijft hij actief als hoofdmeteoroloog bij het KNMI. In de zomer van 1990 moet Kroonenberg alweer plaatsmaken voor Erwin Kroll, die terugkeert als weerman. Kroonenberg is er als laatste bijgekomen en moet daarom als eerste vertrekken.

Na het NOS Journaal

Na zijn vroegtijdig vertrek bij het NOS Journaal is Kroonenberg weer voltijd hoofdmeteoroloog geworden bij het KNMI. Hij heeft zich gespecialiseerd in crisiscoördinatie. In 2018 gaat hij met pensioen.