Frank Masmeijer

Uit B&G Wiki
Frank Masmeijer (1986)

NaamFrank Masmeijer
GeborenHilversum, 25 augustus 1961
Functies presentator, quizmaster
Bekend vanHelemaal alleen in je eentje show, Frank en Vrij show, Dinges, Holidayshow, G'oud en nieuw
Periode actief1985-1996
Werkt samen metLeontien Ceulemans

Frank Masmeijer in de media
Oeuvre van Frank Masmeijer

Ex-voetballer, ex-zanger, voormalig showmaster en voormalig eigenaar van twee grand café's in België. Eind oktober 2014 wordt bekend dat Frank Masmeijer is opgepakt op verdenking van cocaïnesmokkel. Hij zit acht maanden vast in een Belgische gevangenis en komt juni 2015 op vrije voeten in afwachting verdere uitspraak van de rechtbank. In september 2017 komt de documentaire De Zaak Masmeijer en zijn autobiografie Frank en Vrij uit.

Gezicht van de NCRV

Frank Masmeijer bepaalt een decennium lang het gezicht van de NCRV. Hij is tevens één van de laatste entertainers met een grote show. Niet iedereen is echter fan van Frank. Paul de Leeuw en Jack Spijkerman behoren tot de groep criticasters. Evenals columnist en TV-persoonlijkheid Boudewijn Büch, deze boort hem graag de grond in en noemt hem bij gelegenheid zelfs “Het vierkante gebit”.

Voetballer

Na de HAVO behaalt Frank zijn VWO-diploma aan het voetbalinternaat van Go Ahead Eagles. In zijn tienerjaren is hij voetballer in het jeugdteam van de club. Hij speelt er twee jaar betaald voetbal als semi-prof. Daarna voetbalt hij als amateur bij FC Hilversum. In 1984 vertrekt Frank naar Mallorca en werkt daar zeven maanden als sport-entertainer in een hotel.

NCRV

In 1985 maakt hij na een succesvolle screentest zijn TV-debuut als presentator bij de NCRV. Testcase voor Frank is het spelletjesprogramma de Helemaal alleen in je eentje show dat hij van 1985 tot 1986 presenteert. Van 1986 tot 1988 presenteert hij de Frank en Vrij show. Tussen 1988 en 1992 maakt hij met G'oud en nieuw een serie muziekprogramma's vanuit Ponypark Slagharen. Hij voelt zich als presentator als een vis in het water en met name grote shows als Holidayshow doen hem stralen. In 1989 komt Frank bij een andere bekende productie terecht als hij de presentatie van het populaire Dinges overneemt van Martine Bijl.

Liefdadigheidsprogramma’s

Het zijn gloriejaren voor Frank. Als NCRV-corryfee wordt hij een aantal malen ingezet als presentator rond liefdadigheidsprogramma’s. Zo presenteert hij (samen met Marijke Amado) Drempels weg, een grote actie voor lichamelijk gehandicapten en een showprogramma rond SOS-kinderdorpen.

Einde bij NCRV

In 1994 komt er abrupt een einde aan de samenwerking met de NCRV. De omroep vindt dat Frank niet meer past in de programmering; de tijd van grote shows is over. Rond zijn vertrek is veel tumult. Zo zou hij in zijn laatste show een persoonlijke vriend een droomreis laten winnen.

Na zijn afscheid van de NCRV maakt Frank nog een aantal programma's voor de WDR. Ook komt hij terecht in de stal van producent John de Mol ten tijde van Sport7. Voor de sportquiz Aanvalluh!! neemt hij dertig afleveringen in één week op. Veel worden er niet gezien. Na drie maanden houdt de zender op met bestaan en dit betekent ook het eind van Frank op de televisie.

periode vanaf 2014

Eind oktober 2014 wordt bekend dat Frank Masmeijer is opgepakt op verdenking van cocaïnesmokkel. Hij wordt vastgezet in de gevangenis van Antwerpen en zijn voorarrest wordt diverse malen verlengd. Masmeijer zit acht maanden in een Belgische gevangenis, komt later op vrije voeten met huisarrest en een enkelband, in afwachting van zijn vonnis.

Documentaire en boek

Op 14 september 2017 zendt SBS6 de documentaire De Zaak Masmeijer uit. De documentaire van onderzoeksjournalist Thijs Zeeman is oorspronkelijk bedoeld als tweeluik. Door het uitstellen van de uitspraak van de rechtbank in de zaak tegen de voormalig tv-coryfee en grote publieke belangstelling besluit SBS6 de documentaire in zijn geheel op primetime uit te zenden. Op dezelfde dag als de uitzending door SBS6 komt de autobiografie van Frank Masmeijer uit, Frank en Vrij, waarin hij zijn eigen levensverhaal en carrière optekent.

Straf

Frank Masmeijer wordt uiteindelijk in Antwerpen veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Hij is schuldig bevonden aan de smokkel van cocaïne. Hij moet ook een boete van 8000 euro betalen. Masmeijer bekent dat hij betrokken was bij de zaak, maar wist naar eigen zeggen niet dat het om zo'n grote partij drugs ging (467 kilo). Volgens zijn advocaat belandde de oud-presentator in de drugswereld toen hij na het faillissement van zijn horecazaak met schulden kwam te zitten.

Discografie

Frank Masmeijer (1995)

Frank en Vrij (2017)