Frans Klein

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Frans Klein (bron:NPO)

NaamFrans Klein
Geboren, 1965
FunctiesOmroepbestuurder
Bekend van
Periode actief1987-


'Een verbinder met een publiek hart'

Carrière

Frans Klein werkt ruim 25 jaar, sinds 1987, bij de VARA. In die periode vervult hij talloze functies, variërend van medewerker bij de afdeling klassieke muziek tot hoofd planning en productie. Hierop volgen benoemingen tot adjunct directeur radio & televisie (1998), directeur productie & nieuwe media (2000) en uiteindelijk directeur van de omroep (2004).

Frans Klein werkt aanvankelijk op het bedrijfsbureau Televisie, later in verschillende functies op directioneel niveau. In 2004 volgt hij Jeroen Soerop als directeur Radio, Televisie en Nieuwe Media. In die hoedanigheid is hij mede verantwoordelijk voor de start van succesprogramma's zoals De wereld draait door, Mooi! Weer de Leeuw en, samen met de NPS, Pauw & Witteman.

Klein werkt graag voor de omroep: "Bij de omroep dienen zich altijd nieuwe uitdagingen aan,' zegt hij ‘Als de uitdrukking 'never a dull moment' ergens geldt, dan wel in deze tak van sport.". Als je dan ook nog, zoals hij televisieverslaafd bent, heb je het juiste beroep gekozen.

Frans Klein staat aan de wieg van de fusie tussen jongerenomroep BNN en de VARA. Na 25 jaar bij de VARA gewerkt te hebben, een periode waar hij met genoegen op terug kijkt, is het tijd voor iets nieuws.

NPO

Sinds mei 2014 is Klein directeur Televisie bij de Nederlandse Publieke Omroep. Samen met de netmanagers en de omroepen stelt hij de programmering samen voor NPO 1, 2 en 3, Zapp, Zappelin en NPO.nl. Daarnaast houdt hij zich bezig met beleidsontwikkeling en onderhoudt hij namens de directie TV het contact met externe relaties, zoals de politiek, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, zegt over Klein: “Frans is een verbinder en heeft duidelijk een publiek hart. Hij heeft bij de VARA aangetoond dat hij vernieuwende cross-mediale programma’s, die mensen dagelijks met veel plezier bekijken, het publiek kan binden. Hij heeft de durf en moed om dingen te veranderen. Met zijn kwaliteiten denken we nieuwe stappen te kunnen zetten in de koers die de publieke omroep gaat varen.”

Over zijn functie bij de NPO zegt hij: “Ik geloof in een sterke publieke omroep die dichtbij mensen staat. De publieke omroep is van wezenlijk belang voor een menselijke samenleving. Ik vind het eervol om deze belangrijke taak op me te nemen, om samen te werken met de omroepen, en om een bijdrage te leveren aan het geheel van de publieke omroep.”

‘Mijn doel voor de komende jaren is dat we relevant blijven en nog relevanter worden. Dat we programma’s maken die onomstreden van publieke waarde zijn en in de optelsom het gehele Nederlandse publiek bereiken. Ons aanbod moet van en voor iedereen zijn. Het leuke aan deze baan vind ik dat je op een plek zit die bepalend is voor het aanbod. Wat ik doe heeft invloed op wat kijkers te zien krijgen, en dat is heel eervol. Wat mij betreft zijn we bij de NPO echt bevoorrecht dat we het Nederlandse publiek mooie programma’s mogen serveren. En wat is er nou mooier dan elke dag televisie maken als je zelf televisieverslaafde bent?’

Kritiek

Hij maakt bij de NPO een spannende tijd mee. Bezuinigingen, veranderingen in het publieke omroepbestel. Die veranderingen versterken de machtspositie van de NPO. De NPO bemoeit zich meer en meer met de vernieuwing van de programmering, Klein krijgt het verwijt alleen nog maar jonge mensen als presentator te willen. Hij stelt echter: “Je programmering verjongen, wil niet zeggen dat oudere presentatoren weg moeten en dat er alleen maar plek is voor jonge frisse snoeten.” (bron:mediacourant.nl)

In de zomer van 2016 wordt de wereld opgeschrikt door terroristische aanslagen. Een aantal bepalende en duidende programma's zijn met een lang zomerreces. Dit komt Klein op kritiek te staan. Hij belooft beterschap en in het vervolg zal er in ieder geval een late-night show het hele jaar door in de programmering staan.

Waardering

In 2020 ontvangt Frans Klein de prijs voor Omroepman van het jaar.