Fred van Mourik

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Fred van Mourik (foto: Joop v Reeken 1984)

NaamFred van Mourik
GeborenRotterdam, 1961
Functiesgrafisch ontwerper
Bekend vanVPRO, Jonge helden, Spoorloos, Ter land, ter zee en in de lucht
Periode actiefmidden jaren '80-heden
Werkt samen metWillem van den Berg, Martin Roodnat
Externe infoanimation.nl

Fred van Mourik in de media
Oeuvre Fred van Mourik

Fred van Mourik ontwerpt vanaf midden jaren 80 met computer graphics en video trucages. De eindstudie (1985) aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam bestaat uit een combinatie van illustratie en audiovisuele vormgeving. Met dia projectie en video opname op een doorzichtscherm worden optische effecten en eenvoudige animaties gerealiseerd. Op de kunstacademie wordt destijds ook geëxperimenteerd met een volkomen nieuw medium: computer graphics met gastlessen van onder andere Theo Botschuijver en Wick van Rij op de Apple 2E.

Grace - la vie en rose.jpg

Drie 'drukgangen' kleur projectie op een doorzichtscherm.


Vpro fliebers.jpg

Met colorcycle techniek geanimeerd: de VPRO 'fliebers'.

De combinatie van creativiteit en techniek komt goed van pas tijdens een stage bij de VPRO (bij Willem van den Berg) waar een van de eerste grafische computers in Nederland operationeel is. Na de stage volgt aansluitend een dienstbetrekking bij de VPRO waar voornamelijk leaders en station calls worden geproduceerd voor de jeugd. Fred van Mourik specialiseert zich in het zogenaamde colorcyling techniek. Met deze techniek ontstaat animatie als het ware door het na elkaar oplichten van kleuren en vlakken. Door de ontwikkelingen van soft -en hardware volgt later ook specialisatie in 3D modeling en animatie. Enkele producties uit deze tijd: huisstijl voor VPRO jeugd, vormgeving voor Jonge helden, leaders voor onder andere Transit, Niet Thuis en Hoe weeg je een olifant?.

Vpro-eng.jpg

Vpro-festival.jpg

Na de VPRO volgt een dienstverband bij Pixel Graphics waar naast vormgeving voor omroepen ook animaties voor bedrijven worden geproduceerd. Het team bestaat uit Willem van den Berg, Martin Roodnat, Klaas Rowaan en Lucia Happel. De komst van computergraphics zorgt voor een nieuwe beeldtaal, zowel op het gebied van vormgeving als op het gebied van visuele communicatie. Onder andere door medische en technische animaties wordt het onverfilmbare door animatie zichtbaar. Een voorbeeld hiervan is een productie voor de VU Amsterdam: Actiepotentialen: chemische reacties tussen cellen (zogenaamde ionenstromen).

Leaderlinda.jpg

Leader beeld uit de allereerste aflevering van Linda de Mol.

Na Pixel Graphics volgt een dienstverband bij Sonotech in Hilversum en Bussum. Producties op een nieuwe generatie computers zoals de Paintbox en digitale videomontage sets - met de mogelijkheid om zonder kwaliteitsverlies beeldlagen te stapelen. Vormgeving ondermeer voor European Business Weekly, Financial Times Television, Spoorloos, Ter land, ter zee en in de lucht, Rail away, TROS Popformule.

Leaders10.jpg

Diverse stills uit leaders voor programma's met name voor de TROS, EO en KRO

Vanaf 1993 werkt Fred van Mourik als zelfstandig vormgever en animator aan omroep- en bedrijfsproducties. Eind jaren '90 volgt een switch van video naar internet dat als medium nog in de kinderschoenen staat maar veelbelovende mogelijkheden toont.

Sinds 2002 werkt Fred van Mourik als zelfstandig vormgever aan web -en animatie producties.